Reabilitare cu taraita

Reabilitarea termica a blocurilor din Romania inainteaza cu viteza melcului. Oiciali din Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) recunosc ca pana acum s-au cheltuit doar 20% din fondurile alocate pe 2009, in special pentru ca primariile au finalizat cu greu documentele pentru licitatii. Specialistii in auditarea cladirilor cred ca s-a cheltuit foarte putin pentru ca majoritatea licitatiilor s-au derulat pe principiul 
"cel mai mic pret”, ceea ce va pune sub semnul intrebarii calitatea lucrarilor.

Text de Loredana Pana

Primul stop, la primarie

„Pana in momentul de fata am alocat 84 de milioane de lei din buget. Restul de pana la 360 de milioane de lei vor fi cheltuiti pana la sfarsitul anului, pentru ca varfurile de plati in constructii sunt in general septembrie, octombrie si noiembrie”, explica Razvan Murgeanu, secretar de stat in MDRL. Potrivit acestuia, principalul impediment in accesarea fondurilor a fost ca programul a demarat in iunie, iar primarii abia acum au terminat documentele de licitatie. „Asociatiile vor sa se inscrie in program pentru ca reducerile la facturile de la caldure scad cu 30% pana la 50%. Sper ca la anul sa avem buget dublu”, spune Murgeanu.

Pret mic, calitate pe masura

Emilia Cerna Mladin, presedintele Asociatiei Auditorilor Energetici pentru Cladiri (AAEC), crede ca banii cheltuiti sunt atat de putini pentru ca la majoritatea licitatiilor publice organizate de primarii s-a mers pe principiul „cel mai mic pret”.

„In goana dupa bani publici, au castigat astfel tot felul de SRL-uri care au cerut sume foarte mici, dar care nu au experienta necesara pentru efectuarea lucrarilor de reabilitare termica. Nu s-au cerut suficienta experienta si capacitate tehnica, de aceea specialistii impartasesc o anumita ingrijorare cu privire la calitatea lucrarilor. Ramane sa vedem cum vor arata la final, insa, din pacate, acestea nici nu sunt verificate”, regreta presedintele AAEC. Potrivit acesteia, sumele licitate au fost doar 10-20 la suta din sumele care se cheltuiau anii trecuti pentru reabilitarea unui bloc. „E clar ca nu se baga profesionistii. Institutele mari nu pot face fata acestor preturi”, mai arata Emilia Cerna Mladin.

Radu Opaina, presedintele Federatiei Asociatiilor de Proprietari din Romania, considera ca acest program este unul politic, care are mari lacune. „Cea mai mare problema este ca avem prea multa discutie, adica imagine, si prea putina practica, adica ceea ce da guvernul reprezinta sub 2% din necesar”, spune Opaina. In ce priveste calitatea lucrarilor efectuate, presedintele FAPR spune ca efectele, fie pozitive, fie negative, se vor vedea abia peste un an, dupa trecerea iernii.

65 de blocuri reablitate in 4 ani

Din 2005, cand a demarat efectiv programul, au fost reabilitate termic 65 de blocuri, adica 2.195 de apartamente. Din cele 360 de milioane de lei alocate programului pe 2009, vor fi reabilitate in total 43.000 de apartamente. „Este o suma angajata pentru aceste apartamente. Lucrarile se pot finaliza fie anul acesta, fie anul urmator. Important este ca ele au intrat pe finantare si se vor face lucrarile”, spune Anuta Iuga, responsabil comunicare MDRL.

Cele 43.000 de apartamente au toata documentatia tehnica realizata. Procesul de intrare in programul de reabilitare s-a scurtat pentru ca, incepand de anul acesta, nu se mai face proiectare pentru fiecare bloc in parte, ci pentru o anumita categorie de blocuri, in functie de anul construirii lor, explica Iuga.

Blocurile vechi au prioritate

Potrivit OUG 18/2009, vor beneficia de lucrari de interventie pentru izolarea termica in special cladirile proiectate in perioada 1950-1990. Scopul programului este de a reduce consumul de energie pentru incalzirea apartamentelor, astfel incat consumul anual sa scada sub 100 kWh/metru patrat. 50% din banii pentru lucrarile de interventie provin din alocatii de la bugetul de stat, iar 30% vor fi din fonduri aprobate anual in bugetele locale.

Asociatiile de proprietari care vor intra in program vor suporta 20% din cost. Prin exceptie, sunt stipulate cazuri in care autoritatile administratiei publice locale pot asigura, pe langa cota de 30 la suta, si preluarea partiala sau integrala a cheltuielilor aferente lucrarilor de interventie corespunzatoare cotei de 20 la suta ce revine asociatiei de proprietari. In anul 2009, programul este axat pe finalizarea lucrarilor de izolare termica incepute deja, precum si pe inceperea lucrarilor la blocurile care au avize.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Ultimele știri