”Groapa de gunoi” din oceanul Atlantic a ramas la dimensiuni stabile  

O uriasa cantitate de deseuri de plastic care s-a adunat in vestul Atlanticului de nord a ramas la acelasi nivel fata de acum 22 de ani, cand a inceput sa fie analizata, arata echipa de cercetatori americani care a studiat zona.

Cercetarea asupra resturilor de plastic stranse in Atlanticul de nord a fost realizata pe baza datelor colectate timp de 22 de ani, de catre o echipa formata din cercetatori ai organizatiei private Sea Education Association (SEA), ai Woods Hole Oceanographic Institution, cel mai mare institut mondial privat de studii oceanografice, si ai universitatii din Hawaii.

De-a lungul celor doua decenii, mai bine de 64.000 de resturi de plastic au fost colectate din 6.100 de locuri stabilite pentru prelevarea de esantioane.

Potrivit studiului publicat de revista ”Science”, cea mai mare concentrare de deseuri de plastic a fost constatata intr-o zona situata in dreptul orasului Atlanta, Georgia, sud-estul Statelor Unite. Dupa cum subliniaza cercetatorii, aceasta concentrare este comparabila cu ”marea aglomerare de gunoi din Pacific”. Ceea ce i-a intrigat pe cercetatori a fost faptul ca, timp de 22 de ani, cantitatea de gunoaie din Atlantic nu a crescut, in ciuda cresterii accelerate a productiei de plastic si, implicit, a cantitatii de deseuri rezultate.

Motivele acestei stabilizari raman un mister, insa au fost avansate doua ipoteze. Prima, aceea ca o parte din deseuri s-au dezintegrat in momentul prelevarii esantioanelor. A doua ia in calcul posibilitatea ca dezvoltarea biologica produsa pe deseuri sa le fi facut mult mai dense, iar acestea sa se fi scufundat in adancuri.
 

spot_img

Ultimele știri