”Factura” catastrofelor naturale din 2010, estimata la 222 de miliarde de dolari

Catastrofele naturale si umane de anul acesta, intre care cele mai devastatoare au fost seismul din Haiti si inundatiile din Pakistan, au apasat greu asupra economiei mondiale, pierderile fiind cifrate la 222 de miliarde de dolari (168 de miliarde de euro).

Estimarea, facuta de Swiss Re, a doua companie de reasigurari din lume, arata ca cifra pierderilor aproape s-a triplat prin comparatie ci 2009, cand economia globala a pierdut ”doar” 63 de miliarde din cauza acestor catastrofe.

Specialistii companiei, citati de „Le Monde”, pun aceasta crestere uriasa pe seama unei serii de evenimente dramatice care au marcat acest an, precum cutremurul devastator din Haiti, canicula si incendiile din Rusia, dar si inundatiile din China si Pakistan. Aceste catastrofe s-au soldat cu pierderi umane considerabile, cifrate la 260.000 de morti, intre care majoritatea inregistrati in urma cutremurului din Haiti. Prin comparatie, dezastrele anului 2009 s-au soldat doar cu 15.000 de victime.

Catastrofa ecologica din Golful Mexic – 1 miliard de dolari

Costul total pentru sectorul asigurarilor la nivel mondial a fost de 36 de miliarde de dolari in 2010, in crestere cu 34% fata de anul precedent. Estimarea a luat in calcul doar primele 11 luni al anului si s-ar putea dovedi si mai mare avand in vedere ca se anunta o iarna grea in special in Europa, mai arata Swiss Re.

Potrivit companiei, catastrofele naturale s-au dovedit cele mai costisitoare pentru asiguratori, cu o ”nota de plata” de 31 de miliarde de dolari, in vreme ce dezastrele de origine umana au costat doar 5 miliarde de dolari.

Desi mai mari decat anul trecut, cifrele raman apropiate de media ultimilor ani, si asta datorita faptului ca SUA au avut de-a face cu un sezon de uragane mai putin activ decat de obicei.

Opt catastrofe ale anului 2010 i-au costat pe asiguratori sume de peste un miliard de dolari fiecare. Numai seismul din Chile a adus o factura de 8 miliarde de dolari acestui sector.

Furtuna Xynthia, care a maturat Europa occidentala in luna februarie, a costat la randul ei 2,8 miliarde de dolari in polite de asigurare.

In ce priveste explozia platformei petroliere Deepwater Horizon, aflata la originea celei mai grave catastrofe ecologice din istoria SUA, aceasta i-a costat anul acesta peste 1 miliard de dolari. Cifra urmeaza sa creasca anul viitor, data fiind complexitatea plangerilor depuse de cei afectati.

Paradoxal, cea mai grava catastrofa din 2010 – seismul din Haiti – care a devastat capitala Port-au-Prince si imprejurimile, cauzand moartea sau disparitia a peste 222.000 de oameni, i-a costat mai putin pe asiguratori. Motivul – haitienii au fost prea saraci sa-si faca asigurari.

Livia Cimpoeru
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri