Războiul secret al Rusiei împotriva exploatării gazelor de șist

Săptămâna trecută, șeful NATO a declarat că are informații care arată că Rusia finanțează diverse ONG-uri pentru a organiza campanii împotriva exploatării gazelor de șist în Europa, potrivit Adevărul.ro.
Plecând de la aceste afirmații, publicația „Foreign Policy” a realizat o analiză despre protestele anti-gaze de șist în Europa, iar evenimentele din România sunt folosite ca argument că rușii finanțează, într-adevăr, mișcarea.
Anders Fogh Rasmussen, secretarul general al NATO, a declarat săptămâna trecută că serviciile de securitate ale Rusiei finanțează în secret campaniile împotriva exploatării gazelor de șist în Europa.
Am întâlnit aliați care pot susține că Rusia, ca parte a operațiunilor lor sofisticate de informare și dezinformare, s-au implicat activ, alături de așa-zise organizații nonguvernamentale – organizații de mediu care lucrează împotriva gazelor de șist – evident pentru a menține Europa dependentă de importurile de gaze rusești”, a spus șeful NATO.
Nu mai este un secret pentru nimeni că Rusia folosește de gazele naturale drept cea mai puternică armă în relația cu Europa. În momentul de față, Rusia este cel mai important furnizor de gaze naturale al Europei, acoperind 30% din consumul acesteia. Pentru europeni, relația se traduce în dependență de gazele rusești, în timp ce pentru Moscova relația înseamnă influență și, mai ales, bani – 56% din veniturile Gazprom sunt obținute din vânzarea de gaze în Europa. O dependență care aduce rușilor în jur de 100 de milioane de dolari în fiecare zi.
Este lesne de înțeles de ce rușii au toate interesele ca europenii să nu exploateze hidrocarburile din șisturi, fie că vorbim de gaze sau petrol.
Acuzațiile lui Rasmussen nu sunt deloc noi, s-a spus în repetate rânduri despre unele ONG-uri că sunt, de fapt, finanțate de rușii care vor să-și mențină dominația asupra pieței gazelor naturale din Europa, însă este pentru prima dată când aceste afirmații se fac la un nivel atât de înalt.
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri