Razboiul pungilor

Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile (MMDD) vrea sa descurajeze utilizarea pungilor din plastic, intocmind un proiect care prevede taxarea folosirii pungilor din plastic nebiodegradabile.

"La nivel mondial exista trei abordari de ingreunare a folosirii pungilor nebiodegradabile. Este vorba despre comunicarea cu cetatenii, taxarea punerii in circulatie a pungilor – care este momentan si solutia pentru tara noastra – si interzicerea totala a pungilor. Noi mergem pe parghia descurajarii folosirii pungilor, intrucat interzicerea ar fi imposibila deocamdata pentru ca ar lua prea mult timp sa se scoata din sistemul comercial", a declarat ministrul mediului Attila Korodi.

Prevederile vor fi puse in aplicare cel mai tarziu in iarna anului 2009, a mai spus Korodi. In plus, MMDD va demara anul acesta o campanie de constientizare a impactului negativ pe care pungile din plastic il au asupra mediului, promovand beneficiile pungilor biodegradabile.

Producerea unei pungi din plastic biodegradabila este cu 5% mai scumpa, dar impactul unei pungi nebiodegradabile asupra mediului este mult mai mare, tinand cont de faptul ca aceasta se descompune in minimum 100 de ani. Un roman utilizeaza anual circa 150 de pungi din plastic, pentru circa 20 de minute fiecare.

Irlanda este prima tara europeana in care pungile din plastic au fost interzise. Acesteia i se alatura si statul american New York, China, Australia sau Spania. Cu totii isi propun sa produca numai pungi biodegradabile pana in 2010. In prezent, in Spania sunt distribuite anual peste 100 de miliarde de pungi din plastic.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri