Panourile solare constituie motivul uneia dintre cele mai fierbinti dispute intre Beijing si Bruxelles. EU ProSun, asociatie care reprezinta 23 de producatori europeni de panouri fotovoltaice, ii acuza pe producatorii chinezi ca au invadat piata europeana si ca-si vand marfa la preturi de dumping.
Intrigati de ascensiunea fulminanta a panourilor fotovoltaice chinezesti, pe piata europeana, membrii EU ProSun au sesizat Bruxelles-ul prin 2 plangeri, in urma carora Comisia Europeana a deschis deja 2 anchete, prima dintre ele vizand acuzatii antidumping.
“Estimam ca pretul de vanzare a panourilor solare chinezesti este cu 50% mai mic fata de costul total si, in plus, credem ca industriasii chinezi, multi dintre ei falimentari, sunt subventionati de Beijing”, sustin cei de la EU ProSun.
La randul sau, Beijingul a depus o plangere la Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) impotriva tarifelor la electricitate practicate in tarile europene.
“Vanzarile exportatorilor chinezi, cum ar fi Suntech, Yingli Solar sau LDK Solar, s-au cifrat anul trecut la 21 miliarde de euro, in timp ce 20 de fabrici europene au disparut doar in acest an”, a subliniat Milan Nitzschke, presedinteleEU ProSun.
Filiera germana, amenintata
In razboiul dintre europeni si chinezi, declansat din cauza preturilor si a capacitatii globale de productie, care este de cel putin 2 ori mai mare decat cererea, industria fotovoltaica europeana pare sa dea serioase semne de slabiciune.
Industria germana de panouri solare, pana de curand lider al piatei mondiale, este cea care are cel mai mult de suferit de suferit de pe urma expansiunii chineze. Companii ca Solon sau Sovello au intrat in faliment, iar Q-Cells a fost cumparat, de curand, de gigantul coreean Hanwha. In plus, Siemens a anuntat, nu de multa vreme, ca iese din afacerile cu panouri solare.
“Compania este in discutii cu eventualii cumparatori. (…) In contextul actual al schimbarilor la nivel global si al unei scaderi a preturilor pe piata fotovoltaicelor, asteptarile Grupului, in domeniul energiei solare, nu au fost implinite ”, potrivit reprezentantilor Grupului Siemens.
Anchetele Comisiei Europene vor face insa lumina in acest caz si vor stabili daca este vorba sau nu de dumping si de subventii, din partea Beijingului, pentru industriasii chinezi din fotovoltaic.