Râurile din întreaga lume sunt poluate cu deșeuri farmaceutice

Sistemele de râuri din întreaga lume sunt contaminate cu deșeuri farmaceutice care dăunează mediului înconjurător, conform unor noi studii.

poluare antibiotice rauri

În cadrul conferinței Uniunii Europene pentru Geoștiințe care a avut loc la Viena, oamenii de știință au avertizat că în ritmul actual, nivelurile de deșeuri farmaceutice din ape ar putea crește cu două treimi până în 2050.

O gamă largă de medicamente, cum ar fi analgezice, antibiotice, hormoni, medicamente psihiatrice și antihistamine au fost găsite în concentrații care sunt periculoase pentru viața sălbatică.

Cercetătorii au folosit medicamentul antiinflamator Diclofenac ca indicator pentru prezența și răspândirea altor medicamente în râuri. Mai mult de 10.000 km de râuri din întreaga lume au concentrații de diclofenac peste limita impusă de UE. Francesco Bregoli, cercetător la IHE Delft Institute for Water Education în Olanda, a explicat că deșeurile farmaceutice pot dăuna ecosistemelor.

„O mare parte dintre ecosistemele de apă dulce au șanse să fie puse în primejdie de concentrațiile ridicate de farmaceutice. Emisiile de diclofenac sunt similare cu cele de la mii de alte produse farmaceutice și de îngrijire personală.”

Consumul global de diclofenac trece de 2.400 tone pe an, dintre care doar 7% este filtrat de către instalațiile de tratare a apelor. 20% este absorbit de către ecosisteme, iar restul ajunge în oceane. Diclofenacul este dăunător mediului înconjurător. De exemplu, folosirea lui veterinară a dus la scăderea populației unei subspecii de vulturi din India.

Bregoli și echipa sa au dezvoltat o metodă de a prevedea poluarea farmaceutică viitoare, folosind criterii ca densitatea populației, sisteme de canalizare și vânzări ale farmaceuticelor.

Nivelurile de poluare sunt cele mai ridicate în America Latină, Africa și Asia, unde mai puțin de un sfert din apa de canalizare este tratată, iar tehnologia folosită nu filtrează majoritatea substanțelor farmaceutice.

vegis.ro

În cadrul conferinței, oamenii de știință au prezentat un alt studiu care arată că expansiunea rapidă a sistemelor de canalizare din zone urbane a contribuit la creșterea semnificativă a poluării râurilor, deoarece apa nu este tratată adecvat.

Conform oamenilor de știință, în anul 2000 canalizările erau o sursă de poluare în jumătate din râurile lumii, însă zece ani mai târziu problema era prevalentă în aproape fiecare râu din lume.

O altă problemă gravă este poluarea cu antibiotice, care contribuie la formarea bacteriilor rezistente la antibiotice. Între 70% și 80% dintre toate antibiotice folosite de oameni și pentru animale ajung în mediul natural.

spot_img

Ultimele știri