Ratele de fertilitate din jurul lumii sunt în scădere

Scăderea ratelor de fertilitate din jurul lumii ar trebui să fie un motiv de sărbătoare, nu de îngrijorare, conform unui expert care avertizează că accentul pe creșterea populației este o abordare învechită și are un potențial impact negativ asupra femeilor.

Conform datelor recente, la nivel global femeile au acum în medie 2.4 copii, măsură cunoscută ca rata totală a fertilității. În timp ce în unele țări în curs de dezvoltare numărul este mult mai mare, în aproape jumătate dintre statele lumii, acesta a scăzut sub doi.

Asemenea declinuri au fost tratate cu îngrijorare, unii cercetători avertizând că țările unde rata fertilității scade se vor confrunta cu un dezastru al depopulării. Însă Sarah Harper, expert în schimbări ale populației și fost director al Royal Institution, care lucrează cu Universitatea din Oxford, a declarat că scăderea ratelor de fertilitate ar trebui să fie apreciată, iar țările nu ar trebui să se îngrijoreze dacă populațiile lor nu sunt în creștere.

Harper a explicat pentru The Guardian că inteligența artificială, migrația și creșterea speranței de viață înseamnă că țările nu mai au nevoie de creșterea populației.

„Această idee că ai nevoie de mulți oameni pentru a-ți proteja țara și a o dezvolta din punct de vedere economic este o gândire învechită.”

Scăderea ratelor de fertilitate are un impact pozitiv și asupra mediului. Studii recente au arătat că părinții care au cu un copil mai puțin își reduc amprenta de carbon cu 58 de tone de CO2 pe an.

Unele țări au început să folosească stimulente pentru a încuraja populația să facă copii, însă Harper a declarat că fricile statelor sunt neîntemeiate, explicând că automatizarea va înlocui multe dintre locurile de muncă actuale, în special din domeniul industriei, iar prioritatea ar trebui să fie educarea tinerilor.

Green Report Shop Produse ECO

Declinurile ratelor de fertilitate au fost observate în mai multe cazuri după ce economiile naționale și sănătatea publică se dezvoltă. Harper a explicat că educarea și emanciparea femeilor este un factor important, permițându-le să intre pe piața de muncă și să decidă singure câți copii își doresc.

Cât despre îmbătrânirea populației, Harper a explicat că bebelușii nu sunt de ajutor, deoarece și ei au nevoie de îngrijire și nu vor ajunge pe piața de muncă decât în zeci de ani. În schimb, Harper a dat ca exemplu migrația, care a ajutat Europa și America de Nord după al doilea război mondial, dezvoltând economia și fiind o soluție pentru populația îmbătrânită.

„Cred că unul dintre motivele pentru care Angela Merkel a luat milioane de refugiați a fost pentru că avea disperată nevoie să-și sporească populația activă. Migrația este un minunat act de echilibrare.”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri