Pentru a intelege ce se petrece in interiorul celui mai rapid ghetar din Groenlanda, un cercetator american a introdus 90 de rate din cauciuc in gheata in speranta ca cineva le va gasi daca vor iesi la suprafata in golful Baffin, informeaza Reuters.
Cunoscutele jucarii galbene de baie fac parte dintr-un experiment sofisticat menit sa descopere motivul pentru care ghetarii isi maresc viteza vara in drumul lor catre mare, a spus Alberto Behar, cercetator in cadrul NASA din California.
Ghetarul Jakobshavn este foarte probabil sursa icebergului care a scufundat Titanicul in 1912, iar oamenii de stiinta il studiaza mai mult pe acesta pentru ca elimina aproximativ 7% din gheata provenita din Groenlanda. Pe masura ce planeta se incalzeste, platformele glaciare se topesc si cauzeaza cresterea nivelului oceanelor in acest secol.
„Momentan, nu se stie sigur ce determina miscarea ghetarilor pe timpul verii”, a spus Behar. O teorie este aceea ca soarele de vara topeste gheata de la suprafata glaciara creand mici lacuri de acumulare care mentin apa in niste gauri formate in ghetari.
Apa din aceste gauri este purtata pana la partea inferioara a ghetarului actionand ca un lubrifiant pentru accelerarea miscarii ghetii inspre coasta. Insa din cauza ca aceasa apa nu poate fi vazuta, nimeni nu stie cu siguranta ce se intampla.
Aici intervin ratele din cauciuc impreuna cu o sonda de marimea unei mingi de fotbal dotata cu un transmitator GPS si instrumente care pot oferi informatii din interiorul ghetarului.
E-mail de pe ghetar
Ratele de cauciuc sunt inscriptionate cu mesajele „experiment stiintific” si „recompensa” in trei limbi si cu o adresa de e-mail. Daca cineva gaseste ratele si trimite prin e-mail descoperirea, cercetatorii ar putea sa tina urma ghetarilor. Behar spune ca spera ca un pescar sau un vanator sa gaseasca o rata sau sonda, insa pana acum nu s-a aflat nimic.
In ultimii 10 ani viteza de topire a ghetarilor din Groenlanda s-a dublat, din cauza cresterii temperaturilor iar apele s-ar putea ridica mai repede decat s-a estimat. Din aceasta cauza, inundatiile ar putea deveni tot mai frecvente s-ar putea ca, la un moment dat in viitor, multe orase mari sa trebuiasca mutate din actualele lor locatii.
Foto: Reuters