Ministrul delegat al Apelor, Padurilor si Pisciculturii, Lucia Ana Varga, a declarat la Arad, ca rapoartele Curtii de Conturi arata ca rata taierilor ilegale din paduri este de doua ori mai mare decat cea a impaduririlor sau a regenerarilor naturale si a afirmat ca masurile coercitive luate impotriva padurarilor corupti sunt insuficiente.
Sunt situatii in care padurarii au fost prinsi ca fiind complici cu hotii de lemne, dar li se aplica doar 10-15% diminuari de salarii. Drept urmare, din pacate, in Romania, fenomenul taierilor ilegale in Romania mai este inca prezent. Asistam la situatii in care, desi am cerut celor care fac controlul, Inspectoratelor Silvice, sa inaspreasca pedepsele, nu exista temei legal suficient de bine fundamentat, astfel incat sa putem lua masurile care se impun pentru curatirea sistemului. Este absolut necesara aprobarea legii de modificare a Codului Silvic, pentru ca odata cu aceasta modificare toate infractiunile silvice vor fi tratate conform Codului Penal, ca orice alta infractiune. Speram ca atunci numarul dosarelor trimise organelor competente sa primeasca mai putine NUP-uri (Neinceperea Urmaririi Penale—n. r.) si intr-adevar hotii sa fie pedepsiti”, a declarat ministrul Lucia Ana Varga, citata de Agerpres
Ea a aratat ca, in conformitate cu un Raport al Curtii de Conturi, rata taierilor ilegale este de doua ori mai mare decat rata impaduririlor sau a regenerarilor naturale, iar din 1990 pana in 2011 au fost taiate ilegal 80 de milioane metri cubi de lemn, pagubele fiind de aproximativ 5 miliarde de euro.
Numai in Arges, de exemplu, s-au taiat 915 ha de padure si s-au transportat ilegal aproximativ 6.000 de autocamioane cu lemne, fara ca nimeni sa nu observe nimic, situatia fiind descoperita in urma unei actiuni concertate a Ministerului, a Politiei Economice si Parchetului Acest fapt m-a facut sa ma intreb daca exista sau nu o legatura intre politic si administrativ”, a precizat ministrul.
Pe de alta parte, Lucia Varga s-a declarat nemultumita de existenta unor complicitati intre unele firme de exploatare si angajati in silvicultura.
Am demarat procesul de curatire a sistemului, am retras autorizatii de functionare pentru firme de exploatare care au incalcat legea, am ridicat autorizatii pentru sefii de ocoale unde am gasit aceste dezastre si le-am intocmit dosare penale pentru ca aceste fapte nu pot ramane nepedepsite”, a mai precizat ministrul.
Ministrul a spus ca va sustine introducerea unei prevederi in Codul Silvic prin care paza padurilor de pana la 30 de hectare sa fie asigurata gratuit de Romsilva.