Rata de colectare a DEEE (deșeurile de echipamente electrice și electronice) în Uniunea Europeană a fost, în medie, în 2021, de 46,2%, cu mult sub baremul de 65% impus ca obligatoriu din anul 2019 prin Directiva europeană ce reglementează domeniul DEEE, potrivit celui mai recent raport Eurostat, arată o analiză făcută de Asociația RESPO DEEE.
Mai exact, 4,9 milioane de tone de deșeuri de echipamente electrice și electronice au fost colectate spre reciclare din statele membre ale Uniunii Europene în anul 2021, iar rata de 46,2% a fost măsurată ca pondere a DEEE colectate în raport cu greutatea medie a echipamentelor electronice introduse pe piață în cei trei ani precedenți, și anume 2018-2020.
Altfel spus, în UE au fost colectate, în anul 2021, 11,0 kg de DEEE pe cap de locuitor, în timp ce media echipamentelor electrice și electronice introduse pe piață în perioada 2018-2020 a fost estimată la 23,7 kilograme pe cap de locuitor. Cele mai eficiente au fost Letonia și Irlanda, care au raportat rate de colectare de 60,2%, respectiv 63.8%. Lista fruntașă este completată de Norvegia, Finlanda, Cehia, Austria, Luxemburg, Belgia, toate depășind 50% din baremul de colectare.
În cazul României se face doar o estimare, pentru că ultimele cifre comunicate oficial de autorități sunt la nivelul anului 2020. Astfel, din estimarea Eurostat, România se află pe ultimele poziții în Europa în anul de referință 2021, cu o rată de colectare de doar 31,7%. Țara noastră este urmată în clasament de Cipru (28%) sau Portugalia (27%), însă nici țări precum Italia, Olanda sau Malta nu au reușit rate de colectare DEEE care să depășească 35%.
Este important de menționat că și cantitatea de echipamente electrice de electronice introduse pe piață a crescut foarte mult în ultimii ani. Spre exemplu, între 2012 și 2021, volumul electronicelor vândute la nivelul UE a crescut de la 7,6 milioane de tone la 13,5 milioane de tone. Prin urmare, volumul de colectare a deșeurilor nu ține pasul cu viteza de producție și cu nivelul de vânzare al noilor echipamente.
Cristian Pocol, președintele Asociației RESPO DEEE, declară că baremul impus prin Directiva DEEE este aproape imposibil de atins chiar și de către cele mai dezvoltate țări din UE, motiv pentru care vor fi implementate în curând noi modalități de calcul.
„Rata de 31,7% pentru anul 2021 este doar o estimare Eurostat, ceea ce denotă faptul că în țara noastră situația este foarte gravă. Nu există o infrastructură de colectare bine pusă la punct și sustinuță de specialiști în domeniu, fabricile de reciclare sunt insuficiente, iar legislația internă nu face decât să pună piedică desfășurării activității de către cei care își fac treaba în mod corect și responsabil. În plus, autoritățile nu implementează campanii de educare și de conștientizare publică care să fie și eficiente pentru ca oamenii să realizeze că, odată ce echipamentele electrice și electronice ies din uz, acestea devin deșeuri și trebuie predate spre reciclare, nicidecum păstrate sau aruncate la gunoi”, declară Cristian Pocol.
Educația este cheia
În timp ce consumul crește de la an la an, populația pare să se despartă cu greu de echipamentele electrice și electronice pe care nu le mai folosesc, cele care fie au ieșit din uz fie sunt defecte. Multe sunt păstrate în casă sau sunt aruncate la gunoiul menajer sau în mediul înconjurător, ele devenind astfel o sursă majoră de poluare și un pericol pentru mediu dar și pentru sănătatea oamenilor.
Conform Asociației RESPO DEEE, peste 40 de milioane de încărcătoare de telefoane mobile, ce nu mai sunt folosite, se află în casele românilor. Există, apoi, peste 23 milioane de telefoane mobile, stricate sau care nu mai sunt folosite, depozitate prin sertare, mai multe chiar decât populația țării.
Prin ieșirea din uz, acestea devin deșeuri de echipamente electrice și electronice (DEEE) ce ar trebui colectate și oferite spre reciclare, pentru a nu afecta mediul înconjurător și pentru a susține astfel economia circulară.
„Predarea spre reciclare a tuturor echipamentelor electronice stricate sau ieșite din uz ar trebui să devină o obligație morală a fiecărui cetatean. Este un act de resposabilitate să nu arunci astfel de echipamente la gunoi sau să nu le mai păstrezi prin casă. Prin reciclare se susține economia circulară, se previne exploatarea minieră pentru a dobândi noi resurse, se protejează mediul dar și sănătatea oamenilor. Spre exemplu, smartphone-urile conțin materiale rare precum tantalum, tungsten, aur, argint sau paladium. Cu fiecare 10.000 de telefoane mobile reciclate evităm extragerea a 26 de tone de minereu de aur și 29 de tone de minereu de argint. Prin reducerea mineritului se scad emisiile de gaze de seră din atmosferă (CO2)”, mai spune Pocol.
În România, oamenii pot preda spre reciclare echipamente electrice și electronice comandând telefonic sau online, pe www.respo.ro, cutia RESPO, în care, odată primită la domiciliu sau la orice altă adresă menționată, pot introduce echipamentele electrice de mici dimensiuni, urmând ca această cutie să fie preluată de specialiști și transportată spre centrele de reciclare.