Raportul Ticau, ce prevede ca toate cladirile ridicate dupa 31 decembrie 2018 sa consume atata energie cata produc, a fost aprobat joi de plenul Parlamentului European (PE).
Propunerea modifica directiva din 2002 privind performantele energetice ale cladirilor, introducand mentiuni importante. Astfel, ea extinde limitele de aplicare a directivei pentru includerea cladirilor de mai putin de 1000 de metri patrati, stabileste o metodologie comuna pentru definirea cerintelor minime de performanta energetica si implementeaza pentru institutiile publice recomandarile din certificatul de performanta, cu termenul limita 2016.
Incepand cu 2019, autorizatiile vor fi acordate doar pentru cladirile care produc local energie din surse regenerabile, intr-o cantitate cel putin egala cu energia produsa din surse conventionale, iar inspectiile la instalatiile de incalzire sau racire vor fi modificate.
Constructiile noi trebuie sa respecte un minim de performante energetice pentru a putea primi finantari din bani publici. Parlamentul European a propus si crearea unui Fond European pentru performanta energetica a cladirilor si promovarea energiei din surse regenerabile, prin contributia BEI, a Comisiei Europene si a Statelor Membre. Exista si posibilitatea utilizarii unui TVA redus pentru servicii si produse din domeniul eficientei energetice si s-a propus dezvoltarea unor programe nationale pentru adoptarea unor instrumente financiare si a unor masuri fiscale specifice.
World Wide Fund for Nature a salutat decizia Parlamentului intr-un comunicat, in care se recunoaste potentialul benefic al masurii asupra mediului si economiei. Organizatia mentioneaza si importanta extinderii directivei pentru a include suprafetele de sub 1000 de metri patrati, in conditiile in care 25% din cladirile de locuinte din Europa sunt construite inainte de 1945 si acopera suprafete mai mici de acest prag, ce vor putea fi renovate in conformitate cu noua lege.
Mare parte din procentul de 36% din gazele cu efect de sera pentru care sunt responsabile cladirile va putea fi eliminata printr-o eficientizare a consumului de energie. Saptamana trecuta, WWF a organizat o expozitie la Parlamentul European pentru a arata noua generatie de cladiri eficiente din Franta, Germania, Grecia, Olanda, Marea Britanie si inclusiv Romania.
Foto: mrgreenbiz.wordpress.com