Raportul Natiunilor Unite: OMG nu sunt solutia la criza alimentara

Greenpeace cere Guvernului Romaniei sa interzica imediat importul si cultivarea porumbului modificat geentic MON810, sa stopeze de urgenta cresterea suprafetelor agricole utilizate pentru producerea de biocarburanti si sa reduca treptat productia de carne in contextul unui raport al grupului International de Evaluarea Stiintelor Agricole si Dezvoltarea Tehnologiei (IAASTD) comandat de Natiunile Unite (ONU) care spune ca organismele modificare genetic (OMG) nu sunt solutia la criza alimentara.

Preturile cerealelor au crescut cu 45% din 2006, iar preturile medii ale alimentelor in general au crescut cu 75% din 2000. Cererea tot mai mare de cereale cauzeaza cresterea preturilor pana la niveluri la care alimentele de baza devin inaccesibile milioanelor de oameni din lume. Industria agro-chimica pretinde ca ingineria genetica este solutia la criza alimentara si la foamete. Aceasta decalaratie este falsa.

Ingineria genetica este o optiune scumpa si riscanta pentru fermieri si pune in pericol biodiversitatea naturala a planetei intr-un mod care nu poate fi prevazut si controlat.

"Solutia la actuala criza financiara nu sunt plantele modificate genetic si nici mai multe chimicale. Trebuie sa ne folosim de metodele agriculturii ecologice care aduc recolte mai mari si sa realizam un sistem mai just de distributie. De asemenea, avem nevoie sa punem capat consumului exagerat de carne din tarile dezvoltate care pun in pericol multe vieti. Biocarburantii ar trebui folositi doar daca indeplinesc regulile de durabilitate si nu intra in competitie cu productia de hrana", informeaza raportului IAASTD.

Pe termen lung, sectorul agricol trebuie sa inceteze sa mai depinda de combustibili fosili si sa accepte ca OMG nu sunt o solutie pentru cresterea productiei de hrana. OMG nu sunt create pentru a hrani saracii sau pentru a ajuta la scaderea preturilor, si nici nu conduc la sporirea recoltelor. Dimpotriva, recoltele obtinute cu soia MG cea mai cultivat plant MG in lume sunt cu pana la 10% mai mici decat la soia obitnuita, conform unor studii comparative realizate pe o perioada de mai multi ani.

In prima evaluare globala a agriculturii realizata recent de IAASTD s-a concluzionat ca este necesara renuntarea de urgenta a agriculturii industriale distructive dependenta de chimicale si adoptarea metodelor ecologice moderne care asigura conservarea biodiversitatii si aduc
beneficii comunitailor locale. IAASTD a concluzionat de asemenea ca tehnicile de inginerie genetica nu sunt solutia pentru rezolvarea preturilor in crestere la alimente, saracie, pierderea biodiversitatii sau schimbari climatice.

Cel mai urgent, redirectionarea productiei de cereale pentru combustibili si mai multa carne trebuie stopata . In ce priveste biocarburantii, politicile trebuie revizuite. Tintele facultative trebuie suspendate si o noua legislatie trebuie adoptata pentru a asigura ca productia de bicarburanti nu va cauza schimbari directe sau indirecte la intrebuintarea pamantului si nici nu va afecta siguranta alimentara, in special in tarile in curs de dezvoltare.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri