Un nou raport realizat de Karl-Heinz Florenz, membru conservator al Parlamentului European, propune masuri mai drastice de combatere a incalzirii globale fata de targeturile impuse de UE, informeaza Reuters.
Una dintre principalele prevederi ale raportului presupune incadrarea cresterii temperaturii globale in targetul Uniunii Europene (UE) de 2 grade Celsius pentru evitarea pagubelor costisitoare ce vor afecta vietile oamenilor.
Totodata, consumatorii europeni trebuie sa fie mai bine informati in legatura cu amprenta de carbon a bunurilor pe care le cumpara, inclusiv a produselor importate din afara UE, arata raportul.
„Toate eforturile de stopare a emisiilor ar trebui sa urmareasca un singur scop, acela ca temperaturile sa nu creasca cu mai mult de 2 grade Celsius”, precizeaza Florenz in raport. „Aceasta oportunitate pentru inceperea actiunilor de diminuare a cresterii temperaturii va disparea pana la mijlocul urmatoarei decade”, a avertizat acesta.
Raportul cere o dezvoltare rapida etichetarii eco pentru informarea consumatorilor in legatura cu amprenta de carbon a bunurilor pe care le achizitioneaza.
„Astfel de initiative ar trebui, in mod ideal, sa se bazeze pe standarde comune si sa ia in considerare si emisiile de gaze cu efect de sera incluse in importuri”, a spus Florenz.
Ecologistii recomanda oamenilor sa manance cat mai multa mancare locala si sa evite pe cat posibil mancarea de import. Dar in multe tari in curs de dezvoltare, in special din Africa, comunitatile de agricultori au devenit dependente de comertul lucrativ.
Raportul subliniaza pericolul cresterii de temperatura care ar duce la accelerarea schimbarilor climatice, precum topirea tundrei siberiene, care este de asteptat sa elimine cantitati enorme de metan in atmosfera.
De asemenea, raportul mai precizeaza faptul ca tarile trebuie sa ia masuri mai consistente decat cele sugerate de ultimul raport major din partea Grupului pe Probleme Climatice pentru a preveni amenintarea.
Liderii UE spun ca orice incalzire peste cele 2 grade Celsius ar aduce efecte devastatoare precum valuri de caldutra, furtuni, inundatii si secete. Acestia au impus targeturi ambitioase de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera cu o cincime pana in 2020, in scopul combaterii incalzirii globale.
Foto: Reuters