Raport Schroders: lumea se îndreaptă spre o încălzire de 4 grade Celsius

Temperaturile globale vor crește cu 4 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale în ritmul actual, conform celui mai nou raport realizat de Schroders Climate Progress Dashboard.

Schroders Climate Progress Dashboard a fost lansat anul trecut și evaluează creșterea temperaturilor la nivel global în funcție de diferiți indicatori care țin de energie, politică, business, progres tehnologic și energie, oferind investitorilor o perspectivă a progreselor realizate de guverne și industrii pentru a atinge ținta de încălzire stabilită în cadrul Acordului de la Paris.

Conform analizei realizate de Schroders, temperaturile vor crește cu aproximativ 4 grade Celsius până la sfârșitul secolului. Studiile științifice estimează că o încălzire de 4 grade Celsius va avea efecte negative majore asupra lumii, cum ar fi:

  • Scăderea recoltelor la nivel global cu 30-40% față de nivelurile medii actuale;
  • Până la 300 de milioane de oameni ar fi afectați de inundații ale zonelor de coastă;
  • Pierderile economice la nivel global ar putea ajunge la 23 de trilioane de dolari în următorii 80 de ani, echivalând cu daune permanente de trei sau patru ori mai mari decât în timpul crizei financiare globale din 2008.

Andrew Howard, director al departamentului de cercetare pentru dezvoltare durabilă Schroders, a explicat că aceste estimări sunt pline de incertitudini, deoarece nu există niciun precedent istoric și nimeni nu știe exact care va fi impactul concentrațiilor de gaze cu efect de seră asupra temperaturilor.

Cea mai semnificativă schimbare înregistrată de Schroders a fost creșterea prețurilor carbonului în Uniunea Europeană și SUA.

În Europa, prețul creditelor de carbon a crescut de la 15 euro pe tonă la peste 20 euro pe tonă începând cu mijlocul anului, atingând peste 25€/t la mijlocului lunii septembrie, nivel care a fost ultima oară înregistrat în 2009.

Ritmul schimbărilor climatice, de două ori mai rapid decât este necesar pentru a îndeplini obiectivele Acordului de la Paris

Creșterea prețurilor carbonului vine ca urmare a schimbărilor efectuate de UE în sistemul de comercializare a emisiilor, care încurajează investițiile în tehnologii curate.

Conform estimărilor realizate de Schroders, prețurile carbonului ar trebui să crească până la 100 de dolari pe tonă pentru a atinge țintele de reducere a emisiilor pe termen lung.

Analiza vine la scurt timp după publicarea raportului IPCC privind schimbările climatice, care atrage atenția asupra nevoii unor schimbări radicale în toate aspectele societății pentru a limita încălzirea la 1.5  grade Celsius.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri