Raport ONU: mai multe legi de mediu ca oricând, însă majoritatea nu sunt implementate

Slaba implementare a legilor de mediu este o tendință globală care exacerbează amenințările ecologice, în ciuda creșterii numărului de legi și agenții de mediu la nivel global în ultimele patru decenii, avertizează un raport ONU.

Conform raportului, din 1972 și până în prezent au fost stabilite de 38 de ori mai multe legi de mediu, însă multe dintre ele sunt slab implementate și aplicate. Acest fapt este una dintre cele mai mari provocări pentru combaterea schimbărilor climatice, reducerea poluării și prevenirea extincției lumii naturale.

„Raportul rezolvă misterul faptului că probleme ca poluarea, declinul biodiversității și schimbările climatice continuă în ciuda proliferării legilor de mediu în ultimele decenii.”, a declarat David Boyd, raportor special ONU pentru drepturile omului și mediul înconjurător.

Ajutorul internațional a susținut state din jurul lumii în semnarea a peste 1.1000 de acorduri de mediu începând cu 1972 și dezvoltarea legilor-cadru de mediu. Cu toate acestea, nici ajutorul internațional, nici cel de stat nu au dus la înființarea unor agenții de mediu care să aplice legile și reglementările.

Conform raportului, există mai multe motive pentru slaba implementare a legilor, cum ar fi o slabă coordonare între agențiile guvernamentale, o slabă capacitate instituțională, lipsa accesului la informație, corupție și limitarea implicării civice.

Raportul atrage atenția asupra unei tendințe îngrijorătoare: opunerea față de legile de mediu, care se manifestă cel mai evident prin hărțuire, amenințări cu arestul și uciderea activiștilor de mediu. Între 2002 și 2013, 908 oameni au fost uciși în 35 de țări, iar în 2017 au fost uciși 197 de apărători ai mediului.

„Criminalizarea și atacurile în creștere asupra apărătorilor mediului sunt încălcări clare ale legilor de mediu și un afront la adresa drepturilor, rolurilor și contribuțiilor populațiilor indigene și a societății civile la protejarea mediului nostru. Acest raport surprinde lipsa de răspundere, de administrare ecologică și lipsa respectului pentru drepturile umane și sustenabilitatea mediului nostru.”, a declarat Joan Carling, apărător al drepturilor populațiilor indigene și activist de mediu.

Conform raportului, implicarea eficientă a unei societăți civile informate rezultă într-o mai bună luare a deciziilor de către guverne, decizii de mediu mai responsabile din partea companiilor, și legi de mediu mai eficiente. Publicarea rapoartelor periodice privind calitatea locală a mediului, cum ar fi calitatea aerului și a apei, ajută la îndeplinirea acestor obiective.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri