Raport ONU: 5.000 de miliarde de pungi sunt folosite anual la nivel global, aproape 10 milioane pe minut

Aproximativ 5.000 de miliarde de pungi de plastic se consumă anual în lume şi, la fel ca majoritatea deşeurilor din plastic, se reciclează într-o proporţie infimă, potrivit unui raport al ONU, care menţionează o provocare de amploare descurajantă.

În acest document, care a fost dat publicităţii marţi de Ziua mondială a mediului, ONU atenţionează că dacă vor continua actualele practici de consum şi de gestionare a deşeurilor, către orizontul anului 2050 vor exista aproximativ 12 miliarde de tone de deşeuri de plastic la gropile de gunoi şi în natură.

”Dimensiunea provocării este descurajantă. Din anii 1950, producţia de plastic le-a depăşit pe aproape toate celelalte materiale”, conform raportului menţionat.

Majoritatea acestor deşeuri reprezintă materiale plastice de unică folosinţă, cum ar fi sticle din plastic, capace, ambalaj alimentar, pungi de supermarket, diferite recipiente alimentare, menţionează acelaşi raport. Se estimează că aproximativ 5.000 de miliarde de pungi de plastic se utilizează în fiecare an în lume, aproape 10 milioane pe minut.

”Oceanele noastre sunt utilizate ca gropi de gunoi, provocând sufocarea vieţii marine şi transformând unele zone în supă de plastic’, trage un semnal de alarmă şeful ONU pentru mediu Erik Solheim. ”În unele oraşe, deşeurile de plastic înfundă canalizarea, ceea ce provoacă boli. Consumate de bovine, acestea ajung în lanţul alimentar”, avertizează el.

Mai mult decât atât, doar 9% din cele nouă miliarde de tone de plastic pe care le-a produs vreodată lumea a fost reciclată şi un procent de 12% a fost incinerat. Restul a sfârşit la gropile de gunoi, în oceane, canalizare, fiiind nevoie de mii de ani pentru descompunerea lor completă. Între timp, contaminează solul și apa cu particule microplastice, unele dintre ele fiind găsite de ONU în sarea de masă comercială.

Studiile arată că 90% din apa îmbuteliată și 83% din apa de la robinet conține particule de plastic.

ONU salută un început de conștientizare a amplorii problemei, menționând că peste 60 de țări au adoptat politici de reducere a acestei poluări. Dar nu este suficient, potrivit ONU, care pledează pentru o mai bună gestionare a deșeurilor, stimulente pentru a încuraja consumatorii să își schimbe obiceiurile de consum sau chiar mai multă cercetare în materie de materiale alternative.

„Avem urgent nevoie de conducere și de intervenție din partea guvernului pentru a face față marelui flux plastic”, se spune în raport.

 

 

spot_img

Ultimele știri