Ultimul raport al WWF, realizat în colaborare cu Zoological Society of London și cu ONG-urile Footprint Network și Water Footprint Network, a fost prezentat astăzi la UNESCO, iar printre concluziile sale, deloc optimiste, se numără și aceea că o jumătate din efectivele speciilor de animale sălbatice au dispărut în ultimii 40 de ani.
Conform raportului WWF, Planeta Vie, ediția 2014, ”populațiile de pești, păsări, mamifere, amfibieni și reptile s-au redus cu 52% din anul 1970. Se constată un declin cu 76% al speciilor de apă dulce, pierderea medie fiind aproape dublă față de speciile terestre și marine. Majoritatea acestor pierderi este concentrată în regiunile tropicale, America Latină suferind declinul cel mai puternic”.
Biodiversitatea este o parte crucială a sistemelor care susțin viața pe Pământ și totodată un barometru al acțiunilor noastre pe această planetă, singura noastră casă. Avem nevoie urgentă de acțiuni globale și îndrăznețe în toate sectoarele societății, pentru a construi un viitor sustenabil”, a spus directorul General al WWF Internațional Marco Lambertini.
Studiul mai arată că cea mai mare amenințare înregistrată la adresa biodiversității provine din impactul combinat al pierderii și degradării habitatelor. Pescuitul și vânătoarea sunt, de asemenea, amenințări importante. Schimbările climatice devin din ce în ce mai îngrijorătoare, cercetările citate în raport arătând că acestea deja sunt responsabile pentru posibila extincție a speciilor.
Raportul a fost publicat pentru prima oară în 1998 și este reluat o dată la 2 ani. Timpul de prelucrare a datelor obținute prin cercetare este de 3 ani, de exemplu datele prezentate în ediția 2012 sunt cele înregistrate până la sfârșitul anului 2009.