Raport: guvernele naționale neglijează nevoile marilor orașe

Doar un sfert din guvernele naționale ale lumii au strategii de dezvoltare durabilă pentru marile lor orașe, iar majoritatea sunt inadecvate, conform unui nou raport care analizează modurile în care guvernele își pot gestiona centrele urbane pentru a reduce emisiile de carbon și a face față schimbărilor climatice. 

raport orase dezvoltare urbana

Cercetătorii de la Stockholm Environment Institute din Suedia au propus o serie de măsuri legislative pe care guvernele naționale le pot lua pentru a încuraja o dezvoltare sustenabilă, cu emisii reduse de carbon. Oamenii de știință au luat în considerare producția de energie electrică, transportul, gestionarea deșeurilor și infrastructura ca factori principali care influențează dezvoltarea unui oraș și care au un impact semnificativ asupra emisiilor de gaze de seră.

De exemplu, un sistem de transport bine pus la punct poate transforma viața locuitorilor și poate reduce semnificativ amprenta de carbon a orașelor. Încurajarea vehiculelor electrice reduce emisiile de gaze de seră și contribuie la îmbunătățirea calității aerului prin eliminarea anumitor substanțe poluante din gazele de eșapament.

Reducerea emisiilor de gaze de seră, un factor esențial pentru orașele viitorului

Conform raportului, o dezvoltare urbană care este gândită în jurul reducerii emisiilor de carbon va avea o influență pozitivă și asupra sănătății publice, a economiei locale și a poluării, oferind o fundație solidă pentru o creștere națională sustenabilă.

Green Report Shop Transport ECO

Derik Broekhoff, cercetător la Stockholm Environment Institute și autor al studiului, a atras atenția asupra importanței strategiilor de dezvoltare durabile pentru orașe, pe fondul schimbărilor climatice și a urbanizării accentuate.

„Acum este timpul pentru guvernele naționale să pună orașele la baza strategiilor naționale de dezvoltare. Țările trebuie să ia în considerare ce politici pot adopta pentru a asigura că sunt pregătite pentru urbanizarea fără precedent și pentru provocările climatice ale lumii.”

Pentru prima dată în istorie, populația lumii care trăiește în centre urbane a depășit-o pe cea din mediul rural. Pe lângă creșterea rapidă a populației, orașele sunt vulnerabile la schimbări climatice, multe dintre ele fiind la risc de inundații și secete.

Autorii raportului au analizat dezvoltarea urbană cu emisii reduse de carbon din Germania, Mexic, Africa de Sud, Kenya și Africa de Sud, țări care au implementat cu succes diferite strategii de dezvoltare urbană și de reducere a emisiilor.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri