Raport EEA: mările Europei, contaminate cu metale grele și chimicale toxice

Un nou raport realizat de Agenția Internațională de Mediu (EEA) arată că mările Europei sunt contaminate semnificativ cu metale grele și chimicale toxice.

Conform raportului, trei pătrimi dintre zonele evaluate sunt contaminate. Cea mai afectată este Marea Baltică, unde 96% din zonele evaluate erau contaminate, urmată de Marea Neagră (90.8%) și Marea Mediterană (87%).

Cu toate acestea, situația se îmbunătățește în multe zone, ca urmare a interzicerii sau limitării utilizării anumitor chimicale periculoase, cum ar fi pesticidul DDT, sau metale grele ca mercur și cadmiu. În schimb, substanțele chimice ignifuge sunt încă folosite și contaminează cursurile de apă, iar DDT utilizat în Africa ajunge în Marea Mediterană.

EEA a cerut luarea unor măsuri mai stricte privind utilizarea chimicalelor toxice și o mai bună monitorizare a sănătății marine. Toxinele identificate nu sunt dăunătoare doar pentru sănătatea umană, ci și pentru viața marină.

Johnny Reker, autor principal al raportului, a declarat pentru The Guardian că este important să fim vigilenți privind noi potențiali contaminanți.

„La fiecare două minute și jumătate o nouă substanță chimică este creată și nu îi știm efectele. Noi farmaceutice apar tot timpul și ajung în apele reziduale. Este o problemă tot mai mare însă nu știm care vor fi efectele.”

El a dat ca exemplu Germania, unde bărbații tineri produc doar o treime din sperma pe care bărbații o aveau acum 30 de ani.

„Rămâne dificil de dovedit o legătură cauzală între anumiți contaminanți și reducerea fertilității. Însă rezultatele de la experimente pe animale și programe de monitorizare a sănătății umane arată că prezența perturbatorilor endocrini în mediu, cum ar fi bifenili policlorurați (PCB), ar putea fi o cauză a acestei reduceri a fertilității.”

Reker a adăugat că termocentralele pe cărbune continuă să polueze mările Europei cu mercur.

Conform raportului, în Marea Neagră, o singură mostră de sediment a dezvăluit prezența a 145 de substanțe. Organohalogenii sunt contaminanții cei mai prezenți în Marea Neagră, urmați de bifenili policorurați. În restul mărilor analizate și a nord-estului Oceanului Atlantic, metalele grele sunt cei mai des întâlniți contaminanți.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri