Raport EEA: câți europeni mor anual din cauza poluării aerului

Conform celui mai recent raport al Agenției Europene de Mediu, poluarea aerului provoacă 430.000 de decese premature la nivel european. Cifra plasează această problemă pe locul întâi în rândurile principalelor riscuri pentru sănătate. Poluarea aerului poate cauza boli precum cele respiratorii, afecțiuni ale inimii sau chiar cancer.

Poluarea la nivel european

În jur de 430.000 de europeni au murit în anul 2013 din cauza unor boli provocate de calitatea slabă a aerului. Estimarea aparține Agenției Europene de Mediu, care a analizat impactul acestei probleme asupra sănătății umane, în perioada 2004 – 2013, în 39 de țări din Europa și a publicat recent rezultatele într-un nou raport.

Conform specialiștilor, calitatea aerului s-a îmbunătățit odată cu reducerea emisiilor, însă continuă să depășească în unele cazuri limitele stabilite de Organizația Mondială a Sănănății și de Uniunea Europeană.

Niveluri emisii poluare aer 2004-2013

În 2013, 87% dintre locuitorii mediului urban au fost expuși la niveluri de particule mai mari decât cele declarate sigure pentru sănătate de către experții OMS. Chiar dacă standardele UE sunt mai puțin stricte, 9% din populația orașelor respiră un aer mai poluat decât permite legislația. Autorii studiului estimează însă că, dacă standardele UE s-ar alinia la cele OMS, s-ar putea evita 144.000 de decese premature.

În ceea ce privește nivelul de ozon, valoarea care ar asigura protejarea sănătății umane a fost depășită în 18 din cele 28 de state membre UE în 2013, în timp ce doar 3% dintre valorile înregistrate în stațiile din Europa sunt conforme cu recomandările OMS. Limitele au fost depășite și în cazul emisiilor de dioxizi de azot și sulf.

Hans Bruyninckx, directorul executiv al EEA, a explicat legătura dintre nivelul de poluare al aerului, sănătate și economie.

În ciuda îmbunătățirilor continue din deceniile recente, poluarea aerului încă afectează starea generală de sănătate a europenilor, reducându-le calitatea și speranța de viață. În plu, impactul economic este semnificativ: consturile medicale cresc, iar productivitatea scade odată cu mărirea numărului de concedii medicale.

Cum își propune UE să combată poluarea aerului

La finalul anului 2013, Comisia Europeană a propus un pachet legislativ pentru asigurarea unui aer mai curat (Clean Air Policy Package). Prin intermediul acestuia, și-a propus să revizuiască legislația care controlează emisiile industriei, traficului, centralelor electrice și agriculturii.

Odată adoptată, legislația ar urma să prevină 58.000 de decese premature anual, să salveze de la poluarea cu azot a 56.000 de km pătrați de arii protejate Natura 2.000 și să împiedice acidificarea a 19.000 de km pătrați de păduri. În plus, conform estimărilor, s-ar economisi anual între 40 și 140 de miliarde de euro prin reducerea cheltuielilor și s-ar genera 3 miliarde de euro suplimentare din creșterea productivității forței de muncă.

 

Citește și:

Poluarea aerului în Beijing a depășit de 35 de ori nivelul admis

spot_img

Ultimele știri