Oceanele absorb mai multă căldură ca oricând, nivelul mării continuă să crească, iar gheața din Arctica se topește într-un ritm alarmant, conform unui nou raport privind starea climei publicat de Carbon Brief.
În cadrul raportului care este publicat trimestrial sunt analizate date climatice globale despre temperaturi, căldura din oceane, concentrațiile de gaze cu efect de seră, performanța modelelor climatice și gheața polară.
Conform studiului, căldura absorbită de oceane („ocean heat content”, sau OHC) a atins un nou record la începutul anului 2018. Cercetătorii au explicat că OHC reprezintă o măsură mai bună a schimbărilor climatice decât temperaturile de suprafață. Până la 90% din căldura captată în atmosferă din cauza gazelor cu efect de seră ajunge în oceane.
De asemenea, temperaturile de suprafață înregistrate în 2018 sunt depășite doar de cele înregistrate în 2015, 2016 și 2017. Temperaturile de suprafață au crescut la o rată de 0.19 grade Celsius per deceniu, fiind cu 0.86 grade Celsius mai ridicate decât în anul 1970.
Temperaturile înregistrate în 2018 au fost aproape de a atinge niveluri record, deși în prima jumătate a anului a avut loc La Niña, care are un efect moderat de răcire.
Cercetătorii estimează că El Niño va începe să se dezvolte în timpul lunii noiembrie. El Niño are un efect de încălzire care va fi simțit în special în 2019.
Nivelul mărilor continuă să crească din cauza topirii gheții polare și a dilatării termice pe măsură ce apa se încălzește, fiind cu aproximativ 8 centimetri mai mare decât la începutul anilor 1990 și cu 22 de centimetri mai mare decât în anii 1880.
Concentrațiile de gaze cu efect de seră din atmosferă au atins niveluri record în 2018. Dioxidul de carbon are cea mai mare contribuție la căldura captată în atmosferă, fiind responsabil pentru creșterea cu 50% a indicelui de forțare radiativă din 1750 și până în prezent. Metanul reprezintă 29%, iar oxidul de azot, aproximativ 5%. Restul de 16% provine din alte surse, cum ar fi monoxid de carbon, negru de fum și alte hidrocarburi hidrogenate cum ar fi CFC.
Plantele din zona Arctică ar putea crește de două ori mai înalte până la sfârșitul secolului, contribuind la încălzirea globală
În Arctica, gheața a atins minime aproape record în prima parte a anului. De asemenea, în prezent sunt înregistrate minime aproape record de gheață multianuală în Arctica, 80% dintre gheața marină fiind veche de doar un an sau doi.
Gheața marină a atins recorduri negative în Arctica la începutul anului 2018 și rămâne la un nivel foarte scăzut.