Raport Avaaz: comerțul ilegal cu fildeș are loc în continuare pe teritoriul Europei

Comerțul cu fildeș ilegal încă are loc pe teritoriul Europei, conform unei investigații Avaaz care a descoperit produse ilegale de fildeș în zece țări din Uniunea Europeană.

Cercetătorii au cumpărat 109 obiecte din fildeș și le-au datat cu radiocarbon. O cincime dintre obiectele testate conțineau fildeș obținut de la animale ucise după 1990, iar trei pătrimi dintre obiecte erau produse după 1947. Una dintre piese, achiziționată în Spania, ar putea fi fabricată cu fildeș obținut după 2010.

Țările de unde echipa Avaaz a achiziționat fildeș ilegal sunt Belgia, Bulgaria, Franța, Germania, Irlanda, Italia, Olanda, Portugalia, Spania și Marea Britanie. Testele de datare au fost finanțate cu ajutorul donațiilor realizate de 50.000 de susținători din întreaga lume. Toate piesele cumpărate în Bulgaria, Italia și Spania erau ilegale, precum și majoritatea obiectelor din Franța, Olanda și Portugalia. În Marea Britanie, o cincime dintre obiectele cumpărate erau ilegale.

„Raportul dovedește fără îndoială că fildeșul ilegal este comercializat în Europa. Fiecare zi în care vânzările acestor obiecte continuă este o zi mai aproape de pierderea elefanților majestici pentru totdeauna. Privesc mărunțișurile pe care le-am cumpărat, și dacă ne gândim că un elefant, cu toate lucrurile pe care le învățăm despre ei, despre abilitățile lor cognitive și societățile avansate, a murit pentru brățara pentru care o țin acum în mână, mi se face rău.”, a declarat Bert Wander, director de campanie la Avaaz.

Fildeșul a fost interzis în aproape toate țările lumii în 1989, de către Convenţia privind comerţul internaţional cu specii sălbatice de faună şi floră pe cale de dispariţie (CITES). La început, restricțiile au dus la stabilizarea populațiilor de elefanți, însă de-a lungul anilor comerțul ilegal a continuat, în special din cauza legislației legate de obiecte de fildeș vechi.

Uniunea Europeană clasifică fildeșul obținut înainte de 1947 ca antichitate, putând fi comercializat fără restricții. Însă obiectele din fildeș produse după 1947 au nevoie de documente oficiale pentru a putea fi vândute. Toate obiectele testate erau promovate ca fiind antichități sau nu aveau informații legate de dată, neavând niciun fel de certificat.

Fildeșul a fost folosit timp de secole în obiecte diverse, cum ar fi clapele de la pian, bile de biliard și alte obiecte de artă, fiind un material comun în antichități. Din această cauză interzicerea completă a acestuia a fost privită până de curând ca dificilă.

Însă activiștii insistă asupra faptului că toate formele de comerț al fildeșului ar trebui interzise, luând în considerare faptul că cererea din partea pieței din China nu dă semne că se va reduce, iar populațiile de elefanți din Africa și Asia sunt mai vulnerabile ca oricând.

carturesti.ro

Hong Kong și China au luat noi măsuri pentru a restricționa comercializarea fildeșului ilegal. În Europa, Marea Britanie va interzice vânzarea obiectelor de fildeș indiferent de vârsta lor.

Avaaz a cerut Comisiei Europene să investigheze lacunele legate de legile pentru fildeș vechi, să oprească comerțul intern al UE cu colți de elefanți, precum și exportul de fildeș. Comisarul european pentru mediu, Karmenu Vella, a promis să investigheze problema după ce a vizitat expoziția cu fildeș ilegal organizată de Avaaz în afara sediului Comisiei Europene din Bruxelles.

Populația elefanților a scăzut drastic în ultimele două decenii din cauza braconajului, unele regiuni pierzând chiar și peste 50% din populația de elefanți.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri