Raport: 22 de milioane de refugiați climatici, în 2013

inundatii4În 2013, 22 de milioane de oameni au fost nevoiți să-și părăsească locuințele, din cauza dezastrelor naturale, numărul fiind de 3 ori mai mare decât cel al persoanelor afectate de conflictele armate, potrivit ultimului raport al Consiliului norvegian pentru refugiați (NRC), dat astăzi publicității.

Fluxul migrațiilor provocat de catastrofele naturale este într-o continuă creștere. De două ori mai multe persoane își părăsesc, în prezent, locuințele, comparativ cu perioada anilor 1970, din cauza fenomenelor extreme, iar media migrațiilor forțate, în perioada 2008-2013, se ridică de 27 milioane de persoane anual”, se arată în raport.

Această situație este provocată în mare parte de creșterea demografică și de urbanizarea galopantă din zonele amenințate de furtuni și inundații.

Din ce în ce mai mulți oameni sunt supuși riscului migrației forțate, cauzată de catastrofele naturale, iar majoritatea acestor fenomene sunt determinate de om, și nu de natură. O concentrație urbană masivă, în zonele de risc, unde habitatul este precar nu face decât să creasă probabilitatea unei noi catastrofe”, a explicat Alexandra Bilak, director de cercetare la Consiliul norvegian pentru refugiați.

În Japonia, taifunul Man-yi, în 2013, a provocat deplasarea forțată a 260.000 de persoane. În SUA, tornadele care au măturat Oklahoma au dislocat peste 200.000 de americani, însă tributul real este plătit de țările sărace, în care 85% din populație a fost strămutată de furia naturii.

Asia este continentul cel mai afectat, cu 19 milioane de refugiați climatici, cifra reprezentând 87, 1% din numărul global al persoanelor nevoite să fugă din calea catastrofelor naturale.

Africa, continentul a cărui populație se va dubla în 2050, este supusă, de asemenea, unui risc crescut. În 2013, inundațiile au provocat în regiunea Sahel, relocarea mai multor sute de mii de persoane, mai ales în Niger, Sudan, țări în care populația este expusă conflictelor armate și secetei.

spot_img

Ultimele știri