FOTO: Răni industriale, albumul foto care surprinde fața ascunsă a consumului

Albumul Răni industriale” curpinde o serie de fotografii despre impactul omenirii și consumului asupra planetei. Este realizat de artistul american J Henry Fair, inginer și cunoscut activist de mediu.

situri-industriale-20

La prima vedere, compozițiile sale sunt impresionant de frumoase: culorile, formele și detaliile te duc cu gândul la picturi abstracte, iar nu la peisaje reale. Ele sunt însoțite însă și de explicații. Iar din aceste explicații interlocutorii află că, de fapt, ceea ce captează artistul prin obiectivul său sunt situri industriale care distrug biodiversitatea și afectează grav sănătatea oamenilor din apropierea lor.

Henry Fair vrea astfel să atragă atenția oamenilor că tot ce consumă ei are un cost ascuns și că, în calitate de consumatori, au puterea de a schimba lucrurile.

Kayford Mountain, West Virginia, SUA: operațiunile miniere au loc la viteze amețitoare; acești copaci au dispărut în doar o zi.

situri industriale poluare

New Roads, Louisiana, SUA: centrala electrică pe cărbune din New Roads ocupă locul 27 în clasamentul celor mai mari emițători de dioxid de carbon din Statele Unite și locul 50 în topul celor mai mari emițători de mercur; contaminează apele subterane cu plumb, mercur, arsenic, cadmiu, bor și seleniu.

situri-industriale-2

Garzweiler, Germania: benzi tranportatoare dintr-o mină de cărbune, de lângă o centrală electrică pe cărbune.

situri industriale poluare

Springville, Pennsylvania, SUA: operațiune din cadrul fracturării hidraulice, în care se colectează rocile de la nivelul solului, noroiul rezultat în urma forajului și materialul radioactiv din stratul de șist; amestecul reprezintă o adevărată amenințare pentru apele din aval.

situri industriale poluare

Williston, North Dakota, SUA: mașinile de compresat și transportat deșeurile rezultate din fracturarea hidraulică, operate pentru a obține petrol.

situri industriale poluare

Fort McMurray, Canada: vedere de deasupra a unui tanc de petrol care conține între 400.000 și 500.000 de barili din cel mai „murdar” petrol din lume

situri industriale poluare

Golful Mexic, SUA: petrol plutind sub primul strat de apă, la un punct de extracție al companiei BP.

situri industriale poluare

Golful Mexic, SUA: un sit al BP la care a avut loc o deversare; mai multe vapoare cară provizii, deși, teoretic, situl este închis.

situri industriale poluare

Deșeuri de bauxită din producția de aluminiu; operațiunile pentru extracția acestui metal consumă cea mai mare cantitate de energie din sectorul industrial și generează așa numitul „noroi roșu”, care conține cantități mari de metale grele.

situri industriale poluare

Gramercy, Louisiana, SUA: deșeurile rezultate din extracția aluminiumului, adunate în piscine imense.

situri industriale poluare

Hurley, New Mexico SUA: o mina de cupru care a fost tot timpul dispută între nativii americani și imigranții spanioli și europeni.

situri industriale poluare

Hurley, New Mexico, SUA: operațiune din cadrul extracției de minereu de cupru

situri industriale poluare

Burns Harbor, Indiana, SUA: minereu de fier, cocs și calcar, prelucrate în clădirile conectate de benzi transportoare.

situri industriale poluare

Kiruna, Suedia: deșeurile rezultate de la la mina de fier Kiruna

situri industriale poluare

Luling, Louisiana, SUA: producție de glifosat, un pesticid folosit și tolerat doar de plantele modificate genetic

situri industriale poluare

Huelva, Spania: cea mai mare parte din roca de fosfat utilizată pentru a furniza îngrășământ pentru sudul Europei este extrasă în Maroc și trimis la fabrici de prelucrate, precum cea din Spania.

situri-industriale-17

Baton Rouge, Louisiana, SUA: avion care împrștie pesticide, o tehnică blamată pentru că afectează și viețuitoarele din aer (precum albinele)

situri-industriale-18

Potash – Heringen, Germania: un munte de deșeuri privenind de la minereul de carbonat de potasiu; sarea poluat râul Werra atât de tare încât viețuitoarele nu mai pot trăi în apele sale.

situri-industriale-19

 

 

spot_img

Ultimele știri