Raliul Dakar demareaza pe verde

Tinta vesnica a ecologistilor inversunati, raliul Dakar incearca sa-si inverzeasca imaginea pierduta in fumul tevilor de esapament. Organizatorii raliului au decis sa reduca amprenta de carbon a actualei editii, care a debutat la 1 ianuarie, la Buenos Aires. Potrivit estimarilor, bolizii si alte vehicule participante la editia de anul trecut au aruncat in aer nu mai putin de 40.000 de tone de emisii.

Bilantul a fost realizat de o comisie agreata de Agentia franceza pentru protectia mediului si eficientizare energetica (ADEME), care a contorizat insa si alte evenimente sportive, cu amprenta de carbon mult mai mare. Potrivit Agentiei, Campionatul Mondial de Fotbal de anul trecut, din Africa de Sud, a avut in total emisii de 2.700.000 de tone de CO2. In 2007, Cupa mondiala de rugby a emis 570.000 de tone de CO2, in timp ce turneul de tenis de la Roland-Garros din 2008 a avut emisii de 156.000 de tone de gaze cu efect de sera.

In ciuda acestor diferente mari, raliul Dakar ramana una din tintele preferate ale ecologistilor. Pentru a crea o imagine mai verde evenimentului, organizatorii intentioneaza sa creeze o categorie de vehicule pe baza de energie si carburanti alternativi. Vehicule propulsate de gaz sau bioetanol au fost introduse inca de anul acesta la startul competititei, insa unii ecologisti considera aceste prime incercari prea timide. „E loc de mai bine. Dakar ar putea deveni o adevarata vitrina pentru vehiculele pe baza de energie verde. De ce sa nu facem un clasament al vehiculelor care consuma cel mai putin?”, sugereaza Jean-François Fillaut, reprezentantul unui ONG francez.

Intre timp, organizatorii s-au angajat sa asigure colectarea selectiva a deseurilor generate de fiecare echipaj in parte. Raliul isi va reduce totodata amprenta de carbon, investind 105.000 de euro intr-un proiect de compensare a emisiilor. Organizatorii mai sunt angajati intr-un alt proiect – Madre del Dios – de lupta impotriva defrisarilor pe care le-ar implica un proiect de constructie a unei rute transoceanice care traverseaza padurea tropicala din Amazonia peruviana.
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri