Lumea trebuie sa aiba grija in dezvoltarea biocombustibililor pentru a evita efecte negative asupra mediului si cresterea preturilor la alimente, a avertizat Rajendra Pachauri, castigator al premiului Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de combatere a schimbarilor climatice, informeaza Reuters.
Intr-un discurs in Parlamentul European, acesta s-a intrebat daca strategia Statelor Unite de a converti porumbul in etanol pentru folosirea sa in transport ar reduce emisiile de gaze cu efect de sera invinovatite pentru incalzirea globala.
Folosirea culturilor alimentare pentru producerea de biocombustibil a nascut o adevarata controversa. Unii ecologisti si politicieni sustin ca acest lucru a dus la cresterea preturilor la alimente, la afectarea bugetelor nationale si la defrisari in Asia de sud-est si in Brazilia.
„Ar trebui sa fim foarte, foarte atenti cu tratarea biocombustibilului ca pe o solutie, acesta avand un impact major asupra productiei de cereale si implicatii asupra securitatii alimentare in general”, a declarat Rajendra Pachauri, presedinte al Comitetului Interguvernamental pe Probleme Climatice din cadrul Natiunilor Unite.
Statele Unite sunt cel mai mare producator mondial de biocombustibil, in cea mai mare parte din porumb. Unii oameni de stiinta sustin ca unele tipuri de biocombustibil genereaza la fel de mult dioxid de carbon ca si combustibilii fosili pe care ii inlocuiesc. Sustinatorii biocombustibililor, pe de alta parte, sustin ca acestia reprezinta singura alternativa la combustibilii fosili, iar efectul lor se vede in reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera.
Pachauri a spus ca este nevoie sa se analizeze alte metode de producere a biocombustibilului. Acesta a sugerat investitii masive in cercetarea si dezvoltarea convertirii materialului celulozic in combustibil lichid, precum si folosirea deseurilor agricole.
Liderii europeni au promis, anul trecut, cresterea proportiei folosirii biocombustibililor in transport la 10% pana in 2020, dar riscul de a creste pretul alimentelor a dus la declaratii din partea acestora potrivit carora ar reconsidera aceasta strategie.
Foto: Reuters