Radiațiile electromagnetice de la Wi-Fi, relee de telefonie mobilă și linii electrice afectează viața sălbatică

Mamiferele, păsările, insectele și plantele sunt afectate de radiațiile electromagnetice de la tehnologii wireless, relee de telefonie mobilă, linii electrice, emițătoare radio și TV, conform unei noi analize.

Cercetătorii au analizat 97 de studii în cadrul proiectului EKLIPSE, finanțat de Uniunea Europeană. Conform oamenilor de știință, mamiferele au un simț magnetic care este afectat de câmpurile electromagnetice de radiofrecvență. Păsările sunt printre cele mai vulnerabile specii, fiind afectate chiar și de câmpuri magnetice slabe, care dereglează capacitatea lor de a se orienta în spațiu.

Există dovezi că nu numai păsările folosesc acest simț, ci și mamifere ca vulpile și căprioarele, sau invertebrate ca râmele, moluștele și muștele de oțet.

Conform raportului, radiațiile electromagnetice pot afecta și metabolismul plantelor, cauzând schimbări semnificative care au fost observate la nivel celular și molecular. De exemplu, chiar și o expunere redusă la radiații electromagnetice cauzează schimbări genetice la roșii.

Autorii raportului atrag atenția că este nevoie de studii amănunțite cu privire la efectele radiației electromagnetice asupra vieții sălbatice și a sănătății umane.

Un apel recent către Națiunile Unite, semnat de mai mult de 200 de oameni de știință din 41 de țări, a cerut evaluarea impactului câmpurilor electromagnetice asupra sănătății și a mediului și recunoașterea că expunerea la aceste radiații este o problemă tot mai mare care necesită un răspuns imediat. Expunerea la unde electromagnetice este asociată cu cancer și modificări în structura ADN-ului.

„Biologii și oamenii de știință nu sunt auziți în comitetele care stabilesc standarde de siguranță. Faptele biologice sunt ignorate și ca rezultat, limitele de siguranță sunt mult prea ridicate.”, a declarat într-un video Martin Blank, de la Departamentul de Fiziologie și Biofizică Celulară în cadrul Universității Columbia și semnatar al apelului.

„Telefoanele mobile, tabletele, Wi-Fi, etc. Să spunem deschis, ele sunt dăunătoare pentru celulele vii din corpurile noastre și omoară mulți dintre noi prematur. Creșterea expunerii la radiația electromagnetică este o problemă globală.”

libris.ro

Organizația britanică Buglife, care a propus analiza, a avertizat că nu există suficiente date pentru a stabili limite ale poluării cu radiații electromagnetice. Grupul a cerut ca transmițătoarele 5G să nu fie plasate lângă lămpi stradale, care atrag insecte nocturne, sau în aproprierea habitatelor naturale. Matt Shardlow, director Buglife, a explicat că 5G ar putea avea un impact semnificativ asupra vieții sălbatice.

„Aplicăm limite pentru toate tipurile de poluare pentru a proteja viabilitatea mediului, dar până acum, chiar și în Europa, limite sigure ale radiațiilor electromagnetice nu au fost stabilite sau aplicate.”

Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului a clasificat undele electromagnetice radio ca posibil cancerigene pentru om, însă Organizația Mondială a Sănătății nu recunoaște existența unor efecte negative asupra sănătății.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri