Radarul verde: Revista presei de mediu

Iată câteva dintre temele importante ale momentului: Poluarea sufocă un cartier din Craiova, în timp ce stațiile de monitorizare sunt nefuncționale. Trenul electric Alstom București-Brașov își începe cursele pe 20 noiembrie. Liderii G20 discută soluții urgente pentru criza climatică. UE interzice BPA în ambalajele alimentare din 2024. Fermierii cer adoptarea rapidă a Legii Arendei. Arderile ilegale de deșeuri din sudul Capitalei rămân nesancționate. Primarul Sectorului 6 solicită amenzi mai mari pentru tăierile ilegale de arbori. Soluțiile alternative pentru încălzire în mediul rural devin tot mai necesare.

  1. La Craiova, un cartier întreg trăiește de ani de zile acoperit de o pulbere gri. Municipiul are 4 stații pentru măsurarea calității aerului, care de mai bine de 1 an funcționează parțial sau deloc. Vezi investigația ȘtirileProTV pentru mai multe detalii.
  2. Cursa inaugurală București – Brașov a trenului electric Alstom este programată pentru miercuri, 20 noiembrie, la 09:30. Biletul la clasa I costă 91 de lei, iar la clasa II-a – 63 de lei, a anunțat președintele Autorității pentru Reformă Feroviară (ARF), Ștefan Roșeanu, transmite Economedia.
  3. Liderii celor mai mari economii ale lumii, care se vor reuni luni la Rio de Janeiro, trebuie să cadă de acord asupra finanțării necesare pentru a sprijini cele mai sărace țări să facă față crizei climatice. În caz contrar, riscă să provoace un dezastru economic, avertizează ONU. Mai multe pe subiect în articolul de la Digi24.
  4. Producătorii de sticle de plastic și ambalaje alimentare din Uniunea Europeană vor fi obligați să respecte reguli mai stricte începând de anul viitor, odată cu intrarea în vigoare a unei noi legislații europene. Va fi complet interzisă utilizarea BPA [Bisfenolul A, n.red.] în ambalajele care intră în contact direct cu alimentele. Printre ambalajele vizate de această măsură se numără: conservele, sticlele pentru băuturi, diverse tipuri de ambalaje din plastic, transmite Newsweek.
  5. Fermierii solicită parlamentarilor să susţină la vot Legea Arendei, care trebuie aprobată până cel târziu pe 20 noiembrie 2024, promulgată de preşedinte şi publicată în Monitorul Oficial până pe 30 noiembrie, anunță Adevărul. Legea Arendei asigură predictibilitate şi posibilitatea de a continua activitatea agricolă, locurile de muncă şi investiţiile în mediul rural în aceste condiţii incerte cauzate de seceta pedologică severă şi arşiţa atmosferică, inflaţie, constrângeri legislative impuse de la nivel european, lipsă de condiţii reciproce, în oglindă pentru produsele produse/importate în UE.
  6. Șefii de la Agenția pentru Mediu București le cer angajaților să mintă când jurnaliștii îi întreabă despre arderile ilegale de deșeuri din comunele din sudul Capitalei, susține o investigație „România, te iubesc!”. În Sintești există o stație de monitorizare a aerului, însă aceasta măsoară numai particule PM10 și PM2.5, nu și metale grele, care ar putea să provină din arderi ilegale, sau hidrogenul sulfurat care ar putea să vină de la groapa de gunoi. În 3 ani, autolaboratorul APM București, un echipament de sute de mii de euro luat din fonduri europene, a ieșit din curtea instituției doar 15 zile. Mai multe pe subiect în articolul de la Buletin de București.
  7. Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6 al capitalei, îi cere primarului general să deblocheze majorarea amenzilor pentru tăierea ilegală a copacilor. În loc de amendă cuprinsă între 50 de lei și 100 de lei, cât prevede hotărârea Consiliului General 204/2009 acum, un cetățean prins că taie ilegal arbori ar plăti între 4.000 de lei și 5.000 de lei, deci între 2.000 și 2.500 de lei, în primele 15 zile, transmite Spot Media.
  8. În mediul rural, biomasa este principalul combustibil utilizat pentru încălzire. Cantitatea de lemn de foc utilizată anual este în jur de 13,5 milioane tone/an, conform datelor din Strategia energetică națională. Există, însă, și soluții alternative de încălzire, bazate pe resursele regenerabile locale existente la nivelul fiecărei comunități, ce pot asigura costuri mai mici și chiar autonomie energetică a satelor. Vezi ce soluții alternative pentru încălzire în mediul rural există pentru a face tranziția de la soba veche pe lemne la energie verde în articolul de la Turnul Sfatului.

#poluareurbana #trenelectric #crizaclimatica #gestionaredeseuri #legislatieue #environmentalprotection #smarturbanization #greennews #radarulverde #revistapresei

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri