Radarul verde: Revista presei de mediu

Astăzi, printre cele mai importante subiecte: creșterea toxinelor din deșeurile lichide deversate, un nou satelit românesc pentru monitorizarea pădurilor, măsuri de sprijin guvernamental pentru fermieri și marii producători industriali, dar și temperaturi neobișnuit de scăzute în România. În Catalonia, inundațiile severe au provocat numeroase victime, iar fermierii români beneficiază de noi reglementări și fonduri.

  1. Potrivit unui studiu publicat în The Guardian procesele menite să decontamineze deșeurile lichide nocive din depozitele de deșeuri înainte ca acestea să ajungă în râuri și canalizări cresc nivelurile unora dintre cele mai toxice substanțe chimice. Vezi care sunt substanțele în articolul de la G4Media.
  2. Printr-un proiect de ordonanță de urgență Guvernul va înființa Programul Național pentru Sprijinul Marii Industrii, cu o valoare de 1 miliard de euro în 6 ani, finanțat din fondurile provenite din licitarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, anunță Profit.ro.
  3. Se pregătește un satelit românesc care va monitoriza tăierea pădurilor. Misiunea de a lansa un satelit românesc are ca scop atât monitorizarea vegetației și sănătatea pădurilor din România, cât și de a oferi oportunități educative, transmite ȘtirileProtv.
  4. Guvernul recunoaște că războiul din Ucraina a generat o criză energetică, cu creșteri semnificative ale prețurilor. Ca soluție, se propune continuarea Green Deal-ului. Într-un proiect de OUG, Ministerul Energiei propune derogări pentru Transelectrica, pentru a accelera integrarea investițiilor în energie regenerabilă și interconexiunile regionale în rețeaua națională, scrie Economedia.
  5. Luni, octombrie, un cod roșu de „pericol extrem” a avertizat Barcelona cu privire la ploile abundente, în timp ce Tarragona și alte zone din Catalonia sunt deja inundate. Inundațiile din Spania au provocat peste 200 de morți în Valencia iar patru cetăţeni români sunt daţi dispăruţi. Traficul feroviar este suspendat în Catalonia, iar zborurile de pe aeroportul El Prat au fost deviate din cauza inundațiilor, anunță Digi24
  6. Guvernul a aprobat săptămâna trecută un ajutor de minimis de 1.000 de euro pentru micii fermieri care cultivă legume în spații protejate. Conform Hotărârii de Guvern nr. 1342/2024, fermierii pot depune cererea la Direcția pentru Agricultură Județeană (DAJ) până pe 10 noiembrie, însă termenul limită real pentru zile lucrătoare este vineri, 8 noiembrie, dacă nu se extinde programul Direcțiilor Agricole în weekend, potrivit Agrotv.
  7. România este afectată de un val de aer polar, cu temperaturi scăzute brusc chiar și cu 10 grade. În unele zone, dimineața s-a ajuns aproape de pragul înghețului. Meteorologii avertizează că frigul va continua și în zilele următoare, transmite Observator.
  8. Producătorii de legume și fructe care vor să vândă în piețe și târguri produse prelucrate, precum zacuscă sau gemuri, până la 800 kg pe an, trebuie să notifice Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) județeană și să ofere detalii despre activitatea și locațiile de vânzare. De asemenea, vor respecta norme de igienă în producție și comercializare și vor putea vinde doar în județul de producție sau în cele limitrofe. Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) va monitoriza activitatea și poate aplica sancțiuni sau suspenda activitatea dacă sunt constatate nereguli. Mai multe pe subiect în articolul de la Economicanet.

#crizaenergetica #ajutordeminimis #valdefrig #dezvoltareindustriala #programulGreenDeal #monitorizarepaduri #agrifunding #environmentalimpact #urbanfloods #globalwarming #renewableenergy #greennews #radarulverde #stiri #revistapresei

spot_img

Ultimele știri