Radarul verde: Revista presei de mediu

Astăzi, radarul verde notează prețurile mari ale energiei în România, declarațiile primarului Capitalei cu privire la defrișările din parcul IOR, energia termală pentru încălzirea Bucureștiului, impactul schimbărilor climatice asupra economiei, finanțarea Buzăului pentru neutralitatea climatică, disconcordanțe despre rezervele de apă și ancheta de pe râul Jiu privind moartea peștilor.

  1. Prețurile energiei pe piața bursieră din România nu au scăzut, așa cum ar fi fost de așteptat, deși nu mai este caniculă, iar consumul de electricitate a scăzut mult față de acum o săptămână. În continuare, piața bursieră se comportă de parcă ar fi criză, având cele mai mari prețuri din regiune și UE, scrie HotNews.
  2. Primarul Capitalei, a declarat după discuția cu directorul Ocolului Silvic Ilfov că nu vor fi defrișați arbori fără aviz de mediu. Consultările au avut loc după ce Romsilva a marcat copaci în zona retrocedată a parcului IOR, anunță G4Media.
  3. Bucureștiul ar putea fi încălzit cu energie termală din resursa aflată în nordul capitalei. Detalii în articolul de la Libertatea.
  4. Schimbările climatice provoacă pierderi financiare uriașe nu doar bugetului finanţelor publice, care va fi nevoit să suporte despăgubiri, ci şi fermierilor care au cheltuieli de însămânţare și o producţie extrem de redusă, arată un articol din Adevărul
  5. Municipiul Buzău s-a înscris în cursa celor 10 oraşe din România care vor beneficia de o finanţare în valoare de 1 miliard de euro, buget prin intermediul căruia se încearcă atingerea neutralităţii climatice până în anul 2035, anunță AGERPRES.
  6. În ciuda avertizărilor Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) cu privire la raționalizarea apei potabile, ministrul Mediului Mircea Fechet susţine că România are suficiente rezerve de apă, în ciuda secetei din ultima lună, anunță Știrile ProTV.
  7. Inspectorii de la Administrația Națională Apele Române (ANAR) fac anchetă pe Jiu, după ce sute de pești au fost găsiți morți pe albia râului. Detalii în articolul de la Știrile ProTV.
  8. Autoritățile sunt primele care nu au respectat legea urșilor, scrie HotNews. Mai precis, din cota de intervenție de 80 de urși (periculoși), s-au cerut 14 intervenții în perioada septembrie 2023 – iunie 2024, s-au acordat 7 permise și 5 au fost executate. Iar pe cota de prevenție – adica urși cu probleme, din 140 de animale, au fost eliminate 118.

(Foto reprezentativă: Plante moi x 24, 25 septembrie 2011, ©Pekka Nikrus)

spot_img

Ultimele știri