Radarul verde: Revista presei de mediu

Radarul verde de astăzi notează impactul distructiv al secetei și al condițiilor de afaceri asupra oierilor; oportunități și provocări în dezvoltarea parcurilor eoliene; comunități care încă mai ard deșeuri, costuri crescute ale salubrizării și o rata ușor crescută a returnabilelor cu garanție; planul creării unei păduri de agrement; dificultatea implementării CRS-ului în România și conferința Green Report de săptămâna viitoare.

1. Oierii se simt constrânși să-și vândă turmele de mioare din cauza secetei care a scumpit masiv furajele; din cauza pestei oilor, care a blocat exportul animalelor; și din pricina intermediarilor, care le iau marfa şi animalele, dar uită să-i mai plătească – cel puțin în timp util, scrie AgriInfo

2. În cadrul procedurii de atribuire a contractului de achiziție privind construcția unui parc fotovoltaic, Societatea NOKIAN TYRES EUROPE OPERATIONS S.R.L. deschide depunerile de ofertă pentru proiectul „Realizare parc fotovoltaic pentru asigurarea autoconsumului în cadrul NOKIAN Oradea”, notează Evenimentul Zilei

3. Proiectul celui mai mare parc fotovoltaic din România este blocat în instanță de către un ONG de mediu, informează HotNews.ro. Asociaţia „Societatea Carpatină Ardeleană” suține că terenul proiectului de electricitate verde, în valoare de 800 de milioane de euro, dezvoltat de grupul Monsson în județul Arad, este o arie protejată, iar lucrările ar afecta habitatul mai multor specii de păsări. 

4. Consiliul General al Capitalei va cere Guvernului transferarea unui teren cu o suprafaţă de aproape şase hectare pentru amenajarea unui parc / pădure de agrement, informează G4Media, citand Agerpres. Terenul se află în Sectorul 4, pe Șoseaua Vitan și are aproximativ 6 hectare. Valoarea de inventar a terenului a fost evaluată la 21,2 milioane de lei.

5. Opt din zece ambalaje cu garanţie au fost returnate în septembrie, potrivit Digi24. Per total, aceasta înseamnă 450 de milioane de recipiente salvate. Procentual, rata reciclării a crescut cu 3% în luna în care a reînceput anul academic. Principalul motiv pentru oamenii reciclează pare a fi cel pecuniar. 

6. Garda de Mediu a depus plângere penală împotriva unei comunități întregi pentru ardere de deșeuri, informeaza ProTV. Locuitori din Sintești, județul Ilfov vor fi urmăriți penal. Incendierea, abandonarea, aruncarea, eliminarea deșeurilor în spații neautorizate – constatate deseori de Garda de Mediu în comunitatea Sintești – sunt fapte prevăzute de codul penal.

7. Firma de salubrizare din Sectorul 5 al Capitalei şi-a scumpit masiv serviciile – cu 72%, potrivit Economica. Din 1 decembrie anul curent, locuitorii sectorului vor achita 32,21 de lei de persoană pentru serviciile de colectare și transport al deșeurilor reziduale și reciclabile. Firma aparţine Consiliului Local, potrivit sursei citate. 

8. Responsabilitatea socială a companiilor (CSR) reprezintă un concept a cărui implementare se realizează cu dificultate în ţara noastră, scrie ziarul Bursa. Implementarea CSR-ului este problematică în România, în ciuda faptului că statul sprijină îndeplinirea unor indicatori CSR de către întreprinderile mari, mici şi mijlocii prin mai multe linii de finanţare.

9. Conferința Green Report de pe data de 31 octombrie, cu tema „Transport sustenabil în România – utopie sau realitate?”, invită la o dezbatere, abordând una dintre cele mai presante întrebări ale zilelor noastre. Această conferință oferă platforma ideală pentru a pune în discuție soluțiile inovatoare, politicile europene și naționale, și provocările actuale cu care ne confruntăm în România și în alte state europene.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri