Radarul verde: Revista presei de mediu

Peisajul actualității este dominat de măsuri de protecție a mediului, fonduri europene pentru agricultură și inițiative de sustenabilitate, subliniind eforturile României de a răspunde provocărilor ecologice și economice la nivel european.

  1. Echipamentele electrice și electronice (DEEE) distruse de inundații și devenite inutilizabile vor fi preluate de colectori autorizați care vor merge din poartă în poartă în localitățile afectate, au dat asigurări președintele și vicepreședintele Autorității Naționale pentru Protecția Mediului, transmite Viața Liberă
  2. Comisia Europeană a aprobat joi, 10 octombrie, un ajutor financiar din bugetul european de 119.700.000 de euro pentru sprijinirea mai multor țări europene, printre care și România, pentru sectorul agricol, anunță G4food.
  3. Deși țara noastră are legislație împotriva risipei alimentare, nu are centre autorizate pentru compost, fertilizator folosit în agricultură. În schimb, românii au început să-și achiziționeze aparate speciale pentru compost pe care le folosesc în propriile gospodării, scrie Știrile ProTV.
  4. Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare gaze naturale, va fi constrânsā, conform unei obligații legale europene, să investească în construirea unor stații de captare și stocare a dioxidului de carbon până în 2030. Capacitatea totală a acestor stații va fi de 3.5 milioane de tone pe an. Detalii suplimentare în articolul de la Profit.ro.
  5. România riscă sancțiuni pentru producția de metan din industria minieră. Conform analizei Ember, exploatarea cărbunelui din minele vechi ale țării noastre emite 14.9 tone de metan pe kilotona de cărbune, limita fiind de 5 tone, scrie Green Report.
  6. România este unul dintre statele membre care au votat pentru reducerea nivelului de protecție a lupului de la specie strict protejată la specie protejată. Ministerul Mediului a motivat decizia României făcând trimitere la raportul european și nu la situația țării noastre. Mai multe detalii în articolul de la G4Media.
  7. În perioada 7 – 13 octombrie, constănțenii au la dispoziție o benă Polaris, container de mari dimensiuni pentru colectarea deșeurilor voluminoase. Vezi unde este amplasat în articolul de la Focus Press.
  8. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu anunță o serie de măsuri care vor fi luate în sprijinul fermierilor. Valoarea totală a ajutorului este de 1.91 miliarde de euro, fonduri europene și naționale, transmite iDevice.ro.
  9. Companiile, autoritățile sau instituțiile care doresc să fie recunoscute pentru contribuțiile lor în domeniul sustenabilității și protecției mediului mai au la dispoziție doar o lună pentru a se înscrie la Gala Green Report 2024, cele mai prestigioase premii de mediu din România. Mai multe despre condiții și mod de înscriere în articolul Green Report.
  10. Conferința Green Report pe tema „Eat Smart Eat Local – Cât producem și consumăm local” de pe 26 septembrie aduce în prim plan provocările și soluțiile pentru sectorul agricol din România în contextul obiectivelor europene de mediu și climă, precum și promovarea unei agriculturi durabile și responsabile. Dezbaterea va fi susținută de reprezentanți ai autorităților și asociațiilor de profil, producători, retaileri și alți stakeholderi din domeniu. Mai multe detalii pe site-ul conferinței.
  11. Conferința Green Report de pe data de 31 octombrie, cu tema „Transport sustenabil în România – utopie sau realitate?” invită la o dezbatere, abordând una dintre cele mai presante întrebări ale zilelor noastre. Această conferință oferă platforma ideală pentru a pune în discuție soluțiile inovatoare, politicile europene și naționale, și provocările actuale cu care ne confruntăm în România și în alte state europene.
Foto: Gala Green Report 2024
Foto: Gala Green Report 2024

#agribusiness #agricultura #transportsustenabil #conferinta #gala #GreenReport #captarecarbon #emisiimetan #gestionareadeseurilor #EUfunding #wastemanagement #greenenergy #greennews #revistapresei #radarulverde

spot_img

Ultimele știri