Radarul verde: Revista presei de mediu

Săptămâna aceasta, atenția se îndreaptă către sancțiuni de mediu, inițiative de sprijin pentru IMM-uri și schimbările din sectorul agricol, în contextul schimbărilor climatice.

  1. Ministerul Energiei a publicat ghidul pentru programul de finanțare pentru IMM-uri Electric Up. Horeca, microîntreprinderile și IMM-urile vor beneficia de ajutor de până la 150.000 de euro pentru panouri fotovoltaice, stații de încărcare a mașinilor electrice și pompe de căldură, anunță StartupCafe.
  2. Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a transmis că în următoarele zile încep plățile în valoare de 1.500 de euro către fermierii care cultivă roșii românești. Acestea reprezintă a doua tranșă din programul Tomata. Mai multe detalii în articolul de la AgroTV.
  3. Schimbările climatice din această toamnă prelungesc sezonul pepenerilor în vestul României. Recoltarea pepenilor verzi în luna octombrie est un fenomen foarte rar întâlnit, scrie G4food.
  4. Producția de castane a fost lovită puternic de secetă. Pe piețele de la noi din țară sunt invadate de castanele din import, prețul unui kilogram ajungând și până la 100 de lei, transmite Digi24.
  5. Garda de Mediu a sancționat Primăria Capitalei cu 100.000 din cauza nerealizării măsurilor de reducere a concentrațiilor de poluanți atmosferici, scrie Buletin de București.
  6. Unele firme de exploatare forestieră îmbolnăvesc intenționat pădurile din România pentru a putea tăia mai mult lemn. Un ocol silvic a folosit soluții care atrag gândacii de pădure care îmbolnăvesc copacii și îi usucă, transmite Ziare.com.
  7. Reprezentanții RetuRo au transmis către presă că sumele aferente garanțiilor pentru ambalajele SGR nereturnate sunt folosite pentru a fi plătite la momentul întoarcerii acestora în sistem, scrie Observatorul Prahovean.
  8. Operatorul de salubritate din municipiul Sibiu organizează o campanie de colectare a deșeurilor voluminoase în perioada 14 – 18 octombrie. Vor putea fi depuse, la platformele pentru colectare deșeuri din oraș, inclusiv deșeuri electrice și electronice (DEEE), anunță Turnul Sfatului.
  9. Companiile, autoritățile sau instituțiile care doresc să fie recunoscute pentru contribuțiile lor în domeniul sustenabilității și protecției mediului mai au la dispoziție doar o lună pentru a se înscrie la Gala Green Report 2024, cele mai prestigioase premii de mediu din România. Mai multe despre condiții și mod de înscriere în articolul Green Report.
  10. Conferința Green Report pe tema „Eat Smart Eat Local – Cât producem și consumăm local” de pe 26 septembrie aduce în prim plan provocările și soluțiile pentru sectorul agricol din România în contextul obiectivelor europene de mediu și climă, precum și promovarea unei agriculturi durabile și responsabile. Dezbaterea va fi susținută de reprezentanți ai autorităților și asociațiilor de profil, producători, retaileri și alți stakeholderi din domeniu. Mai multe detalii pe site-ul conferinței.
  11. Conferința Green Report de pe data de 31 octombrie, cu tema „Transport sustenabil în România – utopie sau realitate?” invită la o dezbatere, abordând una dintre cele mai presante întrebări ale zilelor noastre. Această conferință oferă platforma ideală pentru a pune în discuție soluțiile inovatoare, politicile europene și naționale, și provocările actuale cu care ne confruntăm în România și în alte state europene.
Foto: Gala Green Report 2024
Foto: Gala Green Report 2024

#agribusiness #agricultura #transportsustenabil #conferinta #gala #GreenReport #immuri #transportsustenabil #schimbariclimatice #greenenergy #protecttheforest #greeninitiatives #greennews #revistapresei #radarul verde

spot_img

Ultimele știri