Distrugerea zonelor umede va costa omenirea miliarde de dolari. Premieră într-un caz juridic de mediu din Marea Britanie. Orașele României sunt din ce în ce mai vulnerabile la inundații. Incendiile de vegetație se întețesc în Europa. Energia regenerabilă nu și-a atins încă țintele în Germania. România cade dintr-o extremă în alta la capitolul vreme.
1. Ministrul Energiei Bogdan Ivan a anunțat când vor putea utilizatorii vulnerabili să folosească aplicația dedicată, conform Digi24. Prin aplicație, aceștia se vor putea înscrie pentru a obține vouchere pentru plata facturii la energia electrică.
2. Distrugerea zonelor umede la nivel global ar putea reprezenta o pierdere de beneficii economice de 39.000 de miliarde de dolari până în 2050, susține G4Media. Zonele umede susțin în prezent activități piscicole, agricultura și controlul inundațiilor. Din anii 1970 până în prezent, 22% din zonele umede ale Planetei au fost distruse.
3. Orașele din România se confruntă din ce în ce mai des cu inundații provocate de furtuni puternice. Motivele pentru care apa pluvială nu poate fi captată eficient de sistemul de canalizare clasic sunt urbanizarea eficientă și suprafețe extinse de asfalt, conform G4Media.
4. Un grup de aborigeni din nordul Australiei a dat în judecată autoritățile australiene din cauza emisiilor de gaze cu efect de seră. Conform G4Media, aborigenii au pierdut procesul după o luptă de 4 ani în instanță.
5. Sectorul energiei eoliene off-shore din Germania a înregistrat cel mai puternic semestru din ultimii 8 ani. Totuși, această creștere nu este destulă pentru a atinge obiectivele setate de Germania, anunță Reuters. Scopul autorităților de la Berlin este să aibă 80% surse regenerabile din totalul mixului energetic.
5. Marea Britanie ține la arborii săi emblematici. Conform Euronews, doi bărbați au primit sentința de 4 ani de închisoare după ce au tăiat arborele simbol Sycamore Gap de pe Zidul Roman. Această sentință reprezintă o premieră în sistemul judiciar din Marea Britanie.
6. Pare că la capitolul vreme, România trece dintr-o extremă în alta. Județele din centrul României au fost ieri ținta unui Cod Galben de inundații în a doua parte a zilei, anunță Digi24. Anterior acestui cod, meteorologii anunțaseră Cod Galben de instabilitate atmosferică.
7. Incendiile de vegetație se întețesc la nivelul statelor europene, relatează Reuters. Anul acesta zonele cele mai afectate sunt Catalonia, Spania și sudul Franței. La începutul anului, 227.000 de hectare de teren au fost distruse de incendii. Acest număr reprezintă dublul mediei pentru această perioadă a anului din ultimii 20 de ani.