Radarul verde: Revista presei de mediu

Astăzi, subiectele importante din domeniul mediului includ modificarea Programului Casa Verde Fotovoltaice și noi reglementări privind colectarea deșeurilor textile. De asemenea, România va găzdui cel mai mare parc fotovoltaic din țară, iar în Delta Dunării va fi construit un centru științific european. Totodată, topirea gheții din Antarctica ar putea stimula activitatea vulcanică, avertizează cercetătorii.

1. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a semnat modificarea Ghidului de finanțare pentru Programul Casa Verde Fotovoltaice 2023. Aceasta prevede prelungirea perioadei de implementare, pentru a sprijini beneficiarii afectați de întârzieri în obținerea certificatelor de racordare și livrarea contoarelor cu dublu sens, transmite G4Media.

2. Potrivit unei analize Reuters, fermele eoliene din Europa ar putea depăși, în 2025, producția de electricitate a centralelor pe bază de cărbune, pentru prima dată în istorie. Dacă ritmul actual de creștere al producției de energie eoliană și scăderea generării de electricitate pe bază de cărbune continuă, acest lucru se va realiza în curând. În 2024, fermele eoliene au produs cu doar 4% mai puțină electricitate decât centralele pe cărbune, respectiv 616 terawați-oră față de 641 terawați-oră, conform datelor organizatiei Ember, scrie Agrobiznes.

3. Garda Națională de Mediu avertizează autoritățile că nerespectarea colectării separate a deșeurilor textile, obligatorie din 1 ianuarie, atrage amenzi între 20.000 și 45.000 lei. Populația trebuie să aibă la dispoziție containere speciale pentru haine, anunță Spotmedia.

4. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România poate importa sau exporta până la 4.000 MW datorită investițiilor recente ale Transelectrica. Declarația a fost făcută marți, 14 ianuarie, după ședința Comandamentului energetic de iarnă. Detalii suplimentare în articolul de la Gândul.

5. Sprijinul cuplat vegetal, acordat fermierilor din fonduri europene, a suferit modificări în Planul Național Strategic 2023-2027. Astfel, din 1 ianuarie 2025, fermierii nu vor mai fi obligați să aibă o suprafață minimă de 1 hectar pentru a primi această subvenție. Noua regulă prevede doar ca parcela pe care este cultura să îndeplinească anumite condiții. De asemenea, fermierii trebuie să beneficieze de plata de bază pe suprafață (BISS). Aceste schimbări vor face accesul la subvenții mai ușor pentru mai mulți fermieri, scrie AgroInfo.

6. Delta Dunării va găzdui un centru științific european de 130 de milioane de euro, construit la Murighiol. Proiectul Danubius, inițiat de România acum 25 de ani, va analiza inundațiile, seceta, biodiversitatea și calitatea apelor fluviilor europene. Este primul consorțiu internațional de acest tip cu sediul în România, iar cercetările vor include Dunărea, Marea Neagră, dar și fluvii precum Rinul sau Tamisa, cu date comparate la nivel european, transmite Știrile ProTV.

7. Cel mai mare parc fotovoltaic din România va fi finalizat vara aceasta în Oltenia. Acesta va avea 285.000 de panouri solare și o putere instalată de 174 MW. Proiectul CWP Europe va produce energie suficientă pentru 115.000 de gospodării. În prezent, recordul este deținut de parcul de la Rătești, Argeș, cu o putere de 154,7 MWp, finalizat în 2023, scrie Economica.net.

8. Topirea gheții din Antarctica, accelerată de criza climatică, ar putea crește activitatea vulcanică, potrivit unui nou studiu. Antarctica găzduiește peste 100 de vulcani, majoritatea ascunși sub calota glaciară, mai ales pe coasta de vest. Cercetătorii au realizat 4.000 de simulări pentru a analiza cum influențează topirea gheții camerele magmatice de sub continent, avertizând asupra unui posibil ciclu periculos de activitate vulcanică. Mai multe despre fenomen în articolul de la Digi24.

#sprijinfermieri #deseuritextile #energieverde #deltadunarii #antarctica #gardademediu #climatechange #greennews #revistapresei #stiri

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri