Radarul verde: Revista presei de mediu

Poluarea produsă în Marea Neagră devine o problemă tot mai mare pentru România și Bulgaria pe măsură ce pata produsă de eșuarea a două petroliere în strâmtoarea Kerci se aproprie de noi. Pe de altă parte, energia rămâne o temă importantă în presa de luni pe mădusă ce Transeletrica investește în modernizare, iar capacitatea de producere a energiei verzi continuă să crească în România și Europa.

1. Europarlamentarul Victor Negrescu, vicepreședinte al Parlamentului European și al Partidului Social Democrat (PSD), a declarat că a interpelat Comisia Europeană cu privire la efectele devastatoare pentru mediu la Marea Neagră a scufundării a două petroliere rusești în strâmtoarea Kerch, solicitând implementarea instrumentelor existente în plan european pentru protejarea apelor teritoriale ale României și Bulgariei. Anunțul a fost făcut chiar de europarlamentar pe pagina sa de Facebook.

2. Motorina deversată ca urmare a eşuării a două petroliere în strâmtoarea Kerci a ajuns pe coasta Mării Azov, în regiunea Zaporojie, iar voluntarii au strâns sâmbătă la Berdiansk, în Ucraina ocupată, o tonă de reziduuri de păcură, a declarat pentru agenţia rusă de ştiri TASS Vladimir Stelmacenko, deputat local şi director al portului comercial maritim.

3. Transportatorul naţional de energie Transelectrica anunţă că a finalizat prima investiţie cu finanţare din Fondul pentru Modernizare şi a implementat un sistem de contorizare şi de management al datelor de măsurare a energiei electrice pe piaţa angro. Pentru întregul proiect a fost obţinută o finanţare totală neramburabilă în valoare de 88,8 milioane lei, scrie News.ro.

4. Producția de energie electrică și termică ar urma să înregistreze anul acesta o scădere de 2% față de 2024, însă în următorii trei ani va fi în creștere, conform Prognozei 2024-2028, varianta de toamnă, a Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, preluatp de Profit.ro.

5. Stațiunea Băile Tușnad a devenit, în ultimii trei ani, un model de gestionare a conflictelor dintre om și urs, autoritățile și experții implicați în rezolvarea problemei reușind să reducă semnificativ prezența animalelor în oraș, dar și pagubele produse de acestea. Biologul Imecs Istvan, de la Asociația Project Bag, coordonatorul grupului de lucru pe această problematică de pe lângă Primăria Băile Tușnad, a declarat, pentru Agerpres, că totul a început în anul 2021, când numărul mesajelor RO-ALERT privind prezența urșilor în oraș ajunsese la aproape 250, iar pagubele produse de animale erau semnificative, acestea intrând frecvent în curțile și chiar casele oamenilor.

6. România interzice subvențiile de stat pentru montarea centralelor de a apartament pe gaze. Guvernul a întârziat transpunerea unei directive europene, care prevedea că această măsură trebuie luată până la 1 ianuarie 2025, relatează Profit.ro.

7. Cel mai mare parc fotovoltaic din Europa va avea o capacitate de 1.044 de MW și va fi construit de Grupul Monsson în zona Arad. Investiția totală a fost estimată la numai puțin de 800 de milioane de euro, scrie Revista Ferma.

8. În 2025, fermele eoliene din Europa ar putea produce, pentru prima dată, mai multă electricitate decât centralele energetice pe bază de cărbune din regiune, dacă recentul ritm de creştere a producţiei şi reducerile de producţie în generarea cărbunelui se extind în acest an, se arată într-o analiză realizată de Gavin Maguire, editorialist Reuters, potrivit G4 Media.

 

#revistapreseidemediu #GreenReport #radarulverde #stiridemediu #businessdemedu #environmentalnews #MareaNeagra #poluare #poluareMareaNeagra #Transelectrica #energie #energieverde #bailetusnad #centraledeapartament #fotovoltaic #eolian

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri