Contaminarea cu arsen a apei potabile în două comune din Prahova readuce în atenție riscurile legate de infrastructura esențială. La nivel european, schimbările climatice generează pierderi masive în agricultură, iar tranziția verde ridică noi provocări, inclusiv abandonul unor proiecte strategice, cum este fabrica de baterii de la Oradea. În Capitală, Green Revolution extinde infrastructura urbană sustenabilă, în timp ce o pajiște experimentală este distrusă. Pe 25 mai, Prima Evadare aduce în prim-plan sportul, natura și o victorie legislativă în protejarea pădurilor. Citește revista presei de mediu pentru mai multe vești cu impact de mediu.
1. Apa din rețea nu mai este potabilă în două comune din Prahova, din cauza contaminării cu arsen. Hidro Prahova avertizează locuitorii din Mănești și Cocorăștii Colț că apa nu este sigură pentru băut sau gătit. Analizele DSP au indicat depășiri ale limitelor admise pentru arsen, substanță ce nu poate fi eliminată prin fierbere. Apa poate fi folosită doar în scopuri nealimentare, anunță Observatorul Prahovean.
2. Cererea tot mai mare de minereuri necesare pentru producţia de energie regenerabilă sporeşte riscul de criminalitate, corupţie şi instabilitate, atenţionează un studiu al Biroului ONU pentru combaterea drogurilor şi criminalităţii (UNODC). Studiul a evidenţiat de asemenea modul în care prezenţa grupărilor infracţionale în sectorul mineritului intensifică violenţa, corupţia şi degradarea mediului, expunând în acelaşi timp populaţii vulnerabile la exploatare şi abuzuri de drepturi ale omului, transmite G4Media.
3. Agricultura UE pierde anual peste 28 miliarde euro din cauza fenomenelor meteo extreme, agravate de schimbările climatice. Potrivit unui studiu sprijinit de Comisia Europeană și BEI, doar 20-30% din aceste pierderi sunt acoperite prin asigurări. Restul afectează direct veniturile fermierilor, în condițiile în care pagubele reprezintă circa 6% din producția agricolă anuală a UE, scrie Agrobiznes.
4. Asociația Green Revolution extinde rețeaua de infrastructură urbană sustenabilă în București, prin deschiderea a trei noi pop-up-uri de infrastructură în Regie, Tei și, din iunie, pe Bd. Basarabia. Pop-up-ul din Regie, dedicat studenților, oferă un aparat pentru colectarea ambalajelor SGR, cu bonuri valorice valabile în Mega Image, parcare securizată pentru biciclete BBOX, FanBox pentru livrări și stație de încărcare pentru mașini electrice. Cel din Tei este deja funcțional, iar punctul de la Arena Națională urmează să fie deschis în curând. Mai multe detalii în articolul de la Green Report.
5. Pajiștea experimentală din Șoseaua Virtuții, în Sectorul 6, a fost distrusă de persoane necunoscute, care au intrat să facă poze și să rupă florile, arată Primăria Sectorului 6. Practica prin care terenuri „gri”, abandonate și pline de deșeuri, se pot transforma în adevărate oaze de verdeață a fost adusă în București, în urmă cu doi ani, de către Asociația Parcul Natural Văcărești (APNV). De atunci, din acest model s-au inspirat și administrațiile locale, cu precădere Primăria Sectorului 6, transmite Buletin de București.
6. Cel mai mare maraton de ciclism cross-country din Estul Europei revine pe 25 mai, cu startul din București și finish-ul la Snagov. Prima Evadare, ajunsă la o nouă ediție, reunește 2.000 de participanți din 16 țări, într-un eveniment dedicat mișcării în aer liber, naturii și implicării civice. Anul acesta, competiția vine cu o victorie simbolică în plus: schimbarea Codului Silvic și protejarea pădurilor din jurul Capitalei, o cauză susținută de organizatori încă de la prima ediție, anunță News.ro.
7. Eșec în industria verde: proiectul fabricii de baterii de la Oradea, derulat în parteneriat cu Lockheed Martin, a fost abandonat. Compania Sinteza Oradea a anunțat retragerea din inițiativa de 50 milioane de euro, care viza producția, testarea și reciclarea electroliților pentru baterii industriale. Proiectul era cofinanțat prin PNRR, potrivit Spot Media.
8. Primăria orașului Voluntari din județul Ilfov le recomandă proprietarilor de terenuri, fie ele agricole sau nu, să evite cultivarea plantelor care atrag păsări în proximitatea Aeroportului Internațional București Băneasa, pentru a preveni riscul de impact al acestora cu aeronavele, transmite Agro TV.