Radarul verde: 21 mai 2025

De la un baraj construit ilegal pe un pârâu de munte pentru un lac cu păstrăvi, până la apelul Ministerului Energiei privind viitoarele parcuri eoliene offshore din Marea Neagră, actualitatea de mediu aduce o diversitate de teme. Aflăm și despre contribuția financiară majoră promisă de China către OMS, poluarea alarmantă a apelor din România, lipsa mierei de salcâm din cauza vremii capricioase, dar și despre alimente contaminate retrase de pe piață. În București, disputa legată de Parcul IOR revine în atenție, iar CET Vest ar putea fi „dezlegat” de Engie și conectat direct la Transgaz.

1. Un om de afaceri din judeţul Buzău a fost trimis în judecată după ce a construit ilegal un baraj din beton, pe pârâul Bâsca Chiojdului, în apropierea unei pensiuni pe care el şi soţia sa o deţin. Ulterior, în lacul format după ce a modificat ilegal cursul de apă, bărbatul a adus păstrăvi, transmite G4Media.

2. Ministerul Energiei a lansat un apel public pentru exprimarea interesului privind realizarea unui studiu de identificare și delimitare a zonelor din Marea Neagră care ar putea fi concesionate pentru proiecte eoliene offshore. Inițiativa reprezintă o etapă preliminară, fără caracter contractual, iar participarea sau absența de la acest proces nu va influența dreptul de a participa la licitația ce va urma, anunță Profit.ro.

3. Guvernul Chinei a anunţat marţi o contribuţie suplimentară de 500 de milioane de dolari pentru următorii cinci ani către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), afectată de o criză financiară gravă în urma retragerii SUA, până acum principalul său contributo, scrie Digi24.

4. Apele României, deși esențiale, sunt poluate constant cu PET-uri, resturi menajere și materiale de construcții. În ultimii trei ani, s-au desfășurat peste 7.000 de acțiuni de igienizare, adică aproximativ 600 pentru fiecare dintre cele 11 administrații bazinale, potrivit ANAR. Intervențiile au implicat autorități, ONG-uri și voluntari, care au colectat sute de tone de deșeuri. În bazinul Jiului s-au strâns aproape 500 de tone în doi ani, iar în Banat, aproximativ 250 de tone anual, plus 1,5 tone de PET-uri. Citește articolul Green Report pentru mai multe detalii.

5. Primarul Sectorului 3, Robert Negoiță, își exprimă speranța că viitorul primar general va iniția un nou proces pentru recuperarea terenului retrocedat din Parcul IOR. Negoiță susține că, potrivit unei decizii a Curții de Apel, Sectorul 3 nu are calitate procesuală în acest caz, însă Primăria Capitalei ar putea deschide un nou litigiu. Declarația vine pe fondul disputelor din ultimii ani dintre Negoiță și Nicușor Dan, care s-au acuzat reciproc pentru degradarea parcului, potrivit Buletin de București.

6. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat aprobarea studiului de fezabilitate pentru conectarea CET București Vest direct la rețeaua Transgaz. Măsura ar elimina dependența de distribuitorul Engie, reducând costurile de transport al gazelor. Economiile ar urma să fie direcționate către modernizarea centralei, scrie Economica.net.

7. Primăvara din 2025 este una dintre cele mai dificile pentru apicultorii români. Din cauza frigului din perioada de înflorire, salcâmul nu a înflorit sau nu a secretat nectar, iar producția de miere a fost compromisă. „Nu am mai văzut așa ceva în 50 de ani”, spune apicultorul Mircea Ciocan, alăturându-se celor care avertizează că mierea de salcâm va deveni o raritate anul acesta, transmite G4Food.

8. În primele patru luni din 2025, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor din Buzău a înregistrat peste 160 de alerte, vizând aproximativ 27 de tone de produse neconforme. Cele mai multe probleme au fost identificate la carne și pește contaminate cu Salmonella și larve de Anisakis. Produsele au fost retrase de la vânzare și incinerate. Au fost semnalate și nereguli la lactate, miere, fructe și legume. Numărul alertelor este în creștere față de anii anteriori, anunță Agrobiznes.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri