Radarul verde: 2 aprilie 2025

Din actualitatea ultimelor zile: autoritățile intervin pe Dunăre, sufocată de gunoaie după viituri, Comisia Europeană pregătește schimbări în standardele de emisii auto, iar la Băile Tușnad, urșii au fost ținuți la distanță prin măsuri simple și eficiente. În plan economic și de mediu, România anunță investiții-record în tranziția verde, un proiect hidroenergetic controversat este reluat, iar energia solară doboară noi recorduri în Europa. Citește revista presei de mediu pentru mai multe informații.

1. Dunărea este sufocată de gunoaie în zona Orșova, după viiturile recente. PET-uri, ambalaje de plastic și resturi de copaci plutesc pe fluviu, iar autoritățile, împreună cu voluntarii, lucrează cu utilaje grele pentru a curăța apa. Garda de Mediu avertizează că persoanele care aruncă deșeuri riscă sancțiuni, anunță Digi24.

2. Comisia Europeană propune modificarea standardelor de emisii de CO2 pentru autoturisme și camionete noi, introducând o perioadă de flexibilitate între 2025 și 2027. Măsura face parte din Planul de acțiune industrială adoptat în martie, în urma unui dialog strategic cu industria auto, inițiat de Ursula von der Leyen, transmite Profit.ro.

3. Fostul șef al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu a vorbit despre soluția autorităților din Băile Tușnad pentru a ține urșii departe de stațiune. Măsurile simple, dar eficiente, includ înlocuirea tomberoanelor clasice cu unele speciale, interzicerea ATV-urilor în pădure, instalarea de garduri electrice și restrângerea surselor de hrană precum pomii fructiferi sau resturile menajere. Hrănirea deliberată a urșilor a fost stopată, iar exemplarele-problemă au fost extrase sau relocate, scrie HotNews.

4. România va investi în 2025 peste 18,9 miliarde de lei (aprox. 3,8 miliarde euro) în proiecte de mediu și tranziție verde. Finanțările, gestionate de Administrația Fondului pentru Mediu, vizează energie regenerabilă, transport curat, reducerea emisiilor, împăduriri, gestionarea deșeurilor, infrastructură de apă, reabilitare termică și spații verzi. Banii provin din bugetul instituției și din vânzarea certificatelor de emisii. Mai multe detalii în articolul de la Green Report.

5. Parcul Minelor din Munții Gutâi, considerat un obiectiv turistic unic în România, va fi deschis în curând publicului. Situat pe 80 de hectare de pădure declarate pădure parc, în zona Dealul Minei din Baia Sprie, parcul include poteci tematice inspirate de activitatea minieră și completează traseele către Lacul Albastru. Vizitatorii pot beneficia de ghidaj specializat pentru explorarea galeriilor de mină, transmite Libertatea.

6. Proiectul hidroenergetic Cerna – Belareca, blocat o perioadă, a primit undă verde pentru finalizare, fiind inclus în pachetul de investiții strategice pentru independența energetică a României, a anunțat ministrul mediului, Mircea Fechet. Acordul de mediu a fost emis marți, 1 aprilie, și poate fi contestat în următoarele zece zile. Proiectul vizează finalizarea a două hidrocentrale și lucrări hidrotehnice în Băile Herculane, Mehadia și Cornereva, județul Caraș-Severin, anunță Mediafax.

7. Bugetul pentru achiziția de utilaje agricole a fost suplimentat cu 60 de milioane de euro, astfel încât toate proiectele eligibile depuse în cadrul Componentei I să primească finanțare. În prima etapă, vor fi sprijinite 189 de proiecte care până acum aveau statutul „eligibil – fără finanțare”, a anunțat Ministerul Agriculturii. Fondurile provin din bani europeni, prin intermediul AFIR. Citește articolul de la Revista Ferma pentru mai multe detalii.

8. Energia solară a atins un nou record în martie, depășind 10% din mixul energetic al Europei pentru a treia lună la rând. Producția crescută, alături de energia nucleară și iarna blândă, a redus prețul energiei la 90 euro/MWh. Totuși, în primul trimestru al anului 2025, prețurile au fost cu 51% mai mari față de anul trecut, din cauza scumpirii gazelor cu 33%. Europa rămâne dependentă de combustibili fosili, avertizează Eurelectric, potrivit Economica.net.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri