Radarul verde: 14 aprilie 2025

În ediția de astăzi a revistei presei de mediu vă prezentăm un nou program de finanțare pentru industriile poluatoare, situația incertă a lansării programului „Rabla pentru tractoare” și provocările din sistemul energetic în perioada Paștelui. Regăsiți și cele mai recente informații despre ajustările aduse Sistemului de Garanție-Returnare, restricțiile impuse de Marea Britanie privind alimentele din UE, inițiative dedicate îngrijirii animalelor vârstnice în grădini zoologice, precum și un material special din National Geographic despre frumusețea Deltei Dunării.

1. Operatorii economici din România – societăți și regii autonome – care activează pe teritoriul național în domenii precum oțel, ciment, petrol și gaze naturale, producția de energie sau alte industrii cu un grad ridicat de poluare, pot accesa un nou program de finanțare în valoare de 150 de milioane de euro. Finanțarea provine din Fondul de Modernizare și este destinată investițiilor în creșterea eficienței energetice, potrivit Ministerului Energiei, anunță Financial Intelligence.

2. Programul „Rabla pentru tractoare”, așteptat de micii fermieri, ar putea fi lansat la mijlocul lunii aprilie, însă dealerii sunt sceptici din cauza lipsei ghidului oficial. Asociația Producătorilor și Importatorilor de Mașini Agricole propune un mecanism de control al prețurilor, pentru a preveni scumpirile artificiale, sugerând o colaborare între Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii, transmite Agrotv.

3. Doi bărbați din Isaccea, județul Tulcea, au fost prinși în timp ce pescuiau ilegal păstrugă, o specie de sturion periclitată, în Delta Dunării. Acțiunea a fost desfășurată de polițiștii de la Poliția „Delta Dunării” și Poliția de Frontieră Tulcea, în cadrul unei operațiuni de combatere a pescuitului ilegal. Cei doi s-au ales cu dosar penal, iar echipamentele folosite – autoturismul, barca, motorul și uneltele de pescuit au fost confiscate pentru continuarea cercetărilor, potrivit Digi24.

4. Sistemul de Garanție-Returnare a intrat în etapa de ajustări, concentrându-se pe echitate teritorială, colectare manuală și digitalizarea plăților. La conferința Green Report „SGR. Eficiența sistemului și impactul asupra stakeholderilor”, participanții au fost de acord că nu e fezabil să existe un aparat de returnare în fiecare localitate, o idee considerată „o enormitate economică”. Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că sistemul trece de la etapa macro la una în care accesibilitatea pentru cetățeni devine prioritară. Mai multe detalii în articolul de la Green Report.

5. Specialiștii Transelectrica anunță că vor rămâne în alertă de Paște, deoarece se așteaptă o scădere semnificativă a consumului de energie la nivel național, având în vedere că anul acesta Paștele ortodox coincide cu cel catolic. În același timp, prognozele meteo indică zile însorite, ceea ce va duce la o producție ridicată de energie din surse fotovoltaice. În aceste condiții, echilibrarea consumului și producției de electricitate va fi dificilă. Situații similare provoacă îngrijorare și în alte țări europene, precum Germania, unde capacitățile fotovoltaice sunt considerabile, transmite HotNews.

6. Marea Britanie a interzis introducerea în țară a alimentelor care conțin carne sau lapte provenite din Uniunea Europeană, inclusiv din România, ca măsură de protecție sanitar-veterinară. Decizia a fost luată în contextul răspândirii accelerate a febrei aftoase în mai multe țări europene, autoritățile britanice dorind să evite riscul contaminării unei industrii agricole extrem de sensibile și importante pentru economia națională, anunță Știri Diaspora.

7. Grădina zoologică din Barcelona a introdus un program de îngrijire geriatrică pentru animalele vârstnice care nu pot fi reintroduse în sălbăticie. Inițiativa reflectă o schimbare de abordare în grădinile zoo, care pun tot mai mult accent pe conservare, educație și bunăstarea animalelor pe tot parcursul vieții, inclusiv prin amenajarea unor spații mai mari și apropiate de mediul natural, scrie Mediafax.

8. National Geographic dedică un material Deltei Dunării, subliniind frumusețea unică a părții aflate pe teritoriul României. Printre atracțiile remarcabile, publicația evidențiază Pădurea Letea, un loc spectaculos unde pădurile cresc pe dune de nisip, iar caii sălbatici aleargă în libertate, un peisaj rar și fascinant care amplifică magia zonei. Citește articolul Economedia pentru detalii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri