Radarul verde: 12 mai 2025

Primăvara aduce semnale de alarmă din natură, din orașe și chiar de peste graniță. Înghețurile au compromis mierea de salcâm, tot mai multe păsări dispar, iar râurile devin gropi de gunoi plutitoare. În același timp, primăriile se laudă cu plantări, dar cetățenii blochează defrișările, iar frauda ajunge și în Sistemul de Garanție-Returnare. Iar în Spania, un nor toxic ține zeci de mii de oameni în case. O selecție de știri care arată, fiecare în felul ei, cât de fragil este echilibrul în care trăim.

1. Cea mai valoroasă miere românească, cea de salcâm, va fi anul acesta extrem de rară și scumpă. Înghețurile din primăvară au compromis complet florile salcâmilor, spun apicultorii, lăsând albinele fără sursă de nectar. În unele zone, pagubele sunt totale. În poiana din pădurea de salcâmi de lângă Valea lui Mihai, altădată plină de stupi, acum e liniște. „N-o să producem nici măcar o linguriță”, spun apicultorii cu amărăciune, potrivit Știrile Protv.

2. Un urs a fost accidentat mortal de două autoturisme care circulau din direcții opuse, duminică, pe DN 1, în zona localităţii sibiene Hula Bradului din județul Sibiu. Ambele autoturisme au fost avariate în urma impactului. Informația a fost confirmată de Inspectoratul de Poliție Județean Sibiu, anunță Adevărul.

3. Unsprezece comercianți sunt suspectați că au încercat să fraudeze Sistemul de Garanție-Returnare. RetuRO, administratorul SGR, a sesizat autoritățile și a suspendat temporar plățile aferente garanțiilor, în conformitate cu reglementările în vigoare. Compania anunță că a intensificat controalele, ca răspuns la aceste tentative de fraudă, scrie Profit.ro.

4. Tot mai multe specii de păsări din România sunt în pericol. Conform celei mai recente Liste Roșii, 43 de specii sunt amenințate cu dispariția, iar alte 27 sunt aproape amenințate. Doar 180 din cele 259 de specii analizate nu sunt, momentan, în pericol. Lista a fost realizată de Ministerul Mediului împreună cu Societatea Ornitologică Română și Grupul Milvus, pe baza unor criterii precum mărimea populației, tendința acesteia și distribuția speciilor. În ultimul secol, 12 specii cuibăritoare au dispărut complet din România. Citește articolul Green Report pentru mai multe detalii.

5. Primăriile de sector anunță acțiuni de „înverzire” a orașului, printr-o nouă campanie de plantări desfășurată în mai multe zone din București. Autoritățile locale plantează arbori și arbuști pe spațiile publice, iar asociațiile de locatari pot primi răsaduri gratuite pentru curțile blocurilor. Vezi ce planurile are fiecare sector în articolul de la Buletin de București.

6. Albia râului Teleajen, în zona Râfov, a devenit o groapă de gunoi plutitoare, acoperită de gunoaie de mai bine de două săptămâni. Un localnic din satul Sicrița a semnalat problema către Garda de Mediu, însă fără rezultat până acum. Imaginile surprinse arată o poluare severă: PET-uri, anvelope uzate, resturi de materiale de construcții și bușteni plutesc în voie, punând în pericol mediul și sănătatea publică, scrie Observatorul Prahovean.

7. Localnicii din Otopeni au oprit pentru a doua oară lucrările de defrișare a vegetației de pe canalele de desecare. Aceștia acuză distrugerea naturii formate în peste 40 de ani. Intervenția este realizată de o firmă contractată de Agenția Națională pentru Îmbunătățiri Funciare, aflată în subordinea Ministerului Agriculturii. Canalele, construite inițial pentru drenaj agricol, trec acum printr-un oraș în plină dezvoltare, transmite G4Media.

8. Un incendiu izbucnit sâmbătă dimineață la un depozit industrial din Catalonia a generat un nor toxic de clor, care a forțat peste 160.000 de oameni din cinci localități să rămână izolați în case. Autoritățile spaniole au transmis mesaje de urgență prin Protecția Civilă, cerând locuitorilor din zona afectată, între Barcelona și Tarragona, să nu iasă din locuințe sau de la locul de muncă. Incidentul a declanșat o alertă majoră de sănătate publică în regiune, transmite Libertatea.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri