Radarul verde: 1 iulie 2025

De la mierea bio finalistă în competiția UE, la prosumatorii în așteptarea unor decizii clare, presa de mediu surprinde azi contraste puternice: agricultură sustenabilă versus criză climatică, proiecte întârziate, ape secate și avertismente ignorate. Canicula blochează Dunărea, o panteră bântuie Giurgiu, iar în Brașov, o anchetă alarmantă începe sub Tâmpa, după ce un copac a ucis un tânăr. Iar în Praid, promisiunile de la București se confruntă cu realitatea din teren.

1. România este reprezentată în finala Premiilor UE pentru produse ecologice 2025 de două inițiative locale: un producător de miere bio și o piață volantă organizată de o direcție agricolă. Cele două proiecte concurează pentru titlul de cel mai bun IMM din domeniul procesării alimentelor ecologice și cel mai bun retailer de produse bio, transmite Economica.net.

2. Asociaţia Prosumatorilor şi Comunităţilor de Energie din România (APCE) a trimis o solicitare oficială de audienţă către premierul Ilie Bolojan şi ministrul Mediului, Diana Buzoianu, în contextul declaraţiilor publice recente referitoare la posibila suspendare a programelor de sprijin destinate viitorilor prosumatori din România. Aceasta spune că orice decizie majoră privind viitorul prosumatorilor trebuie luată în urma unui dialog transparent şi profesionist cu societatea civilă şi organizaţiile de profil, anunță G4Media.

3. Nivelul Dunării a scăzut alarmant din cauza caniculei și a lipsei de precipitații, iar în mai multe sectoare navigația este deja restricționată. Autoritățile desfășoară lucrări de dragare la Corabia, Caragheorghe și Cochirleni, însă avertizează că traficul naval ar putea fi complet blocat pe unele porțiuni dacă nu va ploua curând, scrie Digi24.

4. Lucrările de stabilizare la Salina Praid sunt întârziate, iar termenul din 1 iulie nu va fi respectat. Miniștrii Radu Miruță și Diana Buzoianu au evaluat stadiul intervenției, cu o zi înainte ca subiectul să fie discutat în CSAT. „Hârtiile de la București nu bat mereu cu realitatea din teren”, a spus Miruță, atrăgând atenția asupra riscurilor pentru comunitate. Detalii suplimentare în articolul de la Green Report.

5. Autoritățile din România și Bulgaria caută o panteră neagră care ar fi evadat de pe o proprietate bulgărească. Felina ar fi ajuns în zona Giurgiu, unde un vânător susține că i-a observat urmele pe malul Dunării și a sunat la 112. Jandarmii români patrulează zona, iar localnicii sunt sfătuiți să se adăpostească și să ceară ajutor dacă o zăresc. Animalul este căutat de peste 10 zile de autoritățile bulgare, potrivit Știrile Protv.

6. Autoritățile brașovene au demarat o anchetă amplă în urma incidentului de ieri, din zona de Sub Tâmpa, când un tânăr de 27 de ani a fost ucis de un copac. Potrivit lui Dan Olteanu, directorului Regiei Publice Locale a Pădurilor (RPLP) Kronstadt, există suspiciuni că solul ar fi afectat de o ciupercă și că mai mulți arbori ar avea rădăcinile putrede, ca cel care s-a prăbușit ieri, anunță BizBrașov.

7. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) derulează verificările pentru fermele vegetale și de animale care solicită anul acesta subvențiile agricole pe hectar și pe cap animal. De câte tipuri sunt aceste controale și cum se desfășoară în articolul de la AgroInfo.

8. Administrația Națională de Meteorologie anunță două săptămâni de caniculă și furtuni izolate, între 30 iunie și 13 iulie. Temperaturile vor fi mai ridicate decât normalul perioadei, ajungând până la 39 de grade în unele regiuni. În același timp, sunt prognozate manifestări de instabilitate atmosferică, inclusiv furtuni, transmite HotNews.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri