"RMGC bate pasul pe loc"

Actiunile Gabriel Resources Ltd., actionarul strain de la Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), care detine 80,69% in proiectul minier, au inceput sa urce timid pe Bursa din Toronto, dupa ce s-au aflat in cadere libera, cu 74%, in ultimele 3 luni.

Cu toate acestea, reprezentantii RMGC sunt sceptici in ceea ce priveste demararea proiectului minier, deoarece actualul guvern, inclusiv Ministerul Mediului, a sistat, deocamdata, orice discutie cu privire la acest proiect.

Se intrevad chiar concedieri la Rosia Montana, incepand cu 1 ianuarie 2013, cand se preconizeaza ca din cei 460 de nagajati sa ramana 60.

Actiunile RMCG, in scadere cu 74% in ultimele 3 luni

“Scaderea actiunilor RMGC, in ultimele 3 luni, coincide, in buna parte, cu investirea noului guvern, in aceasta perioada inregistrandu-se una dintre cele mai mari deprecieri pe bursa. Cat despre cresterea recenta a pretului actiunilor, aceasta a inceput sa fie vizibila odata cu publicarea raportului realizat de Natural Resources Holdings, din care reiese ca Rosia Montana se afla pe locul 17 intr-un Top 50 al celor mai mari mine si zacaminte de aur din lume. Pe de alta, parte si vestea ca presedintele Traian Basescu revine la Cotroceni joaca un rol important in cresterea din ultimele zile, inregistrata pe bursa. Insa, cu toate astea, RMGC bate pasul pe loc”, a declarat, pentru Green Report, Sorin Jurca, coordonator Centru de informare, Rosia Montana.

“Investitorii s-au saturat sa mai astepte”

In ultimele 3 luni, semnalele din partea investitorilor de la Rosia Montana sunt din ce in ce mai pesimiste, potrivit lui Sorin Jurca, iar, cat de curand, adica incepand cu 1 ianuarie 2013, la Rosia Montana vor fi concediati aproximativ 400 de oameni.

“Sunt 16 ani de cand investitorii asteapta sa porneasca acest proiect si sunt slabe sperante ca, in cel de-al 17-lea an, proiectul sa demareze. Odata cu instalarea Guvernului Ponta au fost sistate discutiile legate de avizele necesare, inclusiv cele de mediu, iar investitorii s-au saturat sa mai astepte. Aceste discutii aveau loc relativ des in fostele guverne, Boc si Ungureanu”, mai spune Sorin Jurca.

400 milioane dolari canadieni, cheltuiti pana in prezent

Suma pe care RMGC a cheltuit-o pana in prezent, in Romania, se ridica la aproximativ 400 milioane dolari canadieni, potrivit lui Sorin Jurca. Banii au fost cheltuiti in mare parte pe publicitate, 12 milioane dolari canadieni, cat si investiti in construirea cartierului Recea din Alba Iulia.

“Cheltuielile RMGC, in Romania, se ridica la aproximativ 400 milioane de dolari canadieni, potrivit datelor furnizate de companie. Mare parte din bani a fost cheltuita cu construirea cartierului Recea si, numai in ultima campanie publicitara a RMGC, au fost investiti 6 milioane de dolari canadieni. Banii destinati locurilor de munca au fost insa relativ putini, deoarece angajari s-au facut doar in acest an, creindu-se aproximativ 400 de locuri de munca”, a precizat Sorin Jurca.

Rosia Montana, locul 17
in Top 50 mine de aur din lume

Natural Resources Holdings (NHR) a realizat de curand un raport ce include un Top 50 al minelor de aur si al zacamintelor de aur, neexploatate, din lume.

Dintr-o lista de 1.896 de companii, autorii raportului NHR au identificat 212 companii care detin 439 de zacaminte de aur, ce contin, fiecare, peste un milion de uncii Troy. O uncie Troy reprezinta echivalentul a 31,1 grame de aur.

"Scopul nostru este de a identifica zacaminte neexploatate sau mine aflate in productie care detin peste un milion de uncii Troy de resurse. Dintre cele 439 de mine si zacaminte avand fiecare peste un milion de uncii de aur, numai 189 sunt in productie si au ca proprietari companii cu o valoare de piata de peste 1,8 miliarde de dolari”, se arata in raportul NHR.

Gabriel Resources are si aurul de la Bucium

Zacamantul de la Rosia Montana se situeaza pe locul 17 in Top 50 mondial al zacamintelor neexploatate, dupa resursele in situ, din punctul de vedere al continutului in uncii Troy, fiind evaluat la 18,5 milioane de uncii de aur.

Gabriel Resources mai detine si un alt zacamant in Romania, la Bucium, evaluat la 1,8 milioane de uncii Troy, zacamant care ocupa pozitia 332 in clasamentul celor 439 de mine si zacaminte de aur.

Un alt zacamant de aur din Romania, cel de la Rovina, judetul Hunedoara, ce apartine Carpathian Gold, prin Samax Romania, este estimat la 6,96 milioane uncii de aur si ocupa pozitia 47 in clasamentul NHR.

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri