"Achizitiile publice ecologice ar trebui impuse prin lege"

“Achizitiile publice ecologice ar trebui impuse prin lege intr-un mod sustenabil. Impactul acestora ar fi imens”, a declarat Liviu Mihaiu, presedintele “Salvati Dunarea si Delta”. De asemenea, Costel Popa, presedintele Ecopolis, sustine acelasi demers precizand ca, in Romania, fara o lege nimic nu este posibil.

“Propunem o abordare progresiva pentru impunerea tintelor de achizitii publice ecologice. Cu toate ca tinta Comisie Europene (CE) este ca minimum 50% din achizitiile publice sa fie “verzi”, propunem ca reglemetarile nationale sa impuna o serie de praguri intermediare incepand cu o tinta de 10%, anual”, a subliniat Costel Popa.

Astfel, pentru 2013, este propusa o tinta de 10%, urmand ca, in 2014, sa fie majorata la 20%, iar, pana in 2017, sa ajunga la 50%. De asemenea, Costel Popa a reamintit ca, in 2008, Comisia Europeana a propus ca fiecare stat membru sa realizeze un plan national de actiune pentru achizitii publice ecologice.

“Pana in prezent, Romania nu a adoptat acest plan”, a precizat Costel Popa. Potrivit datelor prezentate in conferinta “Achizitii verzi pentru dezvoltare durabila”, in Europa, la nivelul anului 2010, erau deja state care atinsesera tintele sau chiar le depasisera. Astfel, in Belgia, Danemarca, Olanda si Suedia, tintele erau cuprinse intre 40% si 60%.

In Romania doar 26% din contractele de achizitii publice foloseau cel putin un indicator al CE privind achizitiile publice ecologice si doar 6% din aceste contracte foloseau toate criteriile indicate de CE. 

“Datele sunt pentru 2010 si se poate ca acestea sa se fi imbunatatit intre timp”, a mai spus Costel Popa.

Achizitiile verzi au redus emisiile cu 25%

Potrivit unui studiu realizat de CE, in 7 tari europene, in urma achizitiilor “verzi”, emisiile de CO2 au scazut cu 25%. De asemenea, in tarile participante la studiu, Olanda, Suedia, Marea Britanie, Finlanda, Danemarca, Germania si Austria, costurile pe achizitii publice ecologice au scazut cu 1%.

Cosmin Zaharia

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri