Organizatia English Heritage trage un semnal de alarma in privinta zonelor protejate din Anglia. Un studiu a aratat faptul ca ariile conservate sunt supuse modificarilor daunatoare, neglijentei si descompunerii, informeaza BBC News.
Primul studiu facut vreodata de English Heritage pe tema zonelor patrimoniale a dezvaluit minime imbunatatiri si munca nesatisfacatoare a consiliilor locale. Cele mai mari amenintari sunt reprezentate de ferestrele si usile de plastic, acoperisurile nereconditionate, drumurile proaste si aglomeratia de pe strazi. In plus, peste 18% dintre locurile cercetate neglijeaza spatiul verde din jur.
Odata cu publicarea rezultatelor studiului de la English Heritage au fost acordate si premii autoritatilor locale care au realizat cea mai buna munca in zonele respective.
English Heritage indeamna la actiune
English Heritage preseaza rezidentii, grupurile locale si consiliile sa isi combine eforturile si sa faca mai multe pentru a salva aceste zone care fac din Anglia un loc deosebit.
„Milioane de oameni locuiesc sau lucreaza in aceste zone, le traverseaza sau le viziteaza. Ele sunt mostnenirea locala care distinge Anglia de alte locuri”, a spus Dr. Simon Thurley, chief executive la English Heritage.
Reprezentatul organizatiei a adaugat ca ar vrea sa vada cum autoritatile se folosesc de puterea pe care o au pentru a proteja detalii „mici, dar originale precum ferestrele, usile si gradinile din fata.” Odata cu ele se pierd inevitabil si caracterul si istoria care au facut din acel loc unul special.
Solutii simple cu rezultate de durata
„Acestea sunt timpuri dificile din punct de vedere economic, dar cercetarile noastre arata ca zonele protejate nu necesita masuri costisitoare sau care consuma mult timp, trebuie doar sa aiba prioritate ca locuri pretuite de oameni, angajament si management bun din partea consiliilor si a rezidentilor”, explica Thurley. „Atunci cand sunt bine ingrijite, incurajeaza buna vecinatate, ridica economia locala si continua sa fie o sursa de mandrie nationala si bucurie pentru generatiile ce vor urma”.
In Anglia exista peste 9 300 de zone conservate, de la orase si sate istorice la suburbiile anilor 30’ si fabrici industriale. Fiecare este protejata de catre consiliile locale pentru a ii pastra caracterul si infatisarea pentru patrimoniul local. 75% dintre autoritatile locale au completat chestionarele realizate de organizatie.
Foto: teignbridge.gov.uk