Ziua: Saturn mai are un inel

Telescopul Spatial Spitzer al NASA a descoperit cel mai mare inel aflat in jurul planetei Saturn. Superinelul are dimensiuni atat de mari incat ar fi necesare 1 miliard de Terre ca sa fie umplut integral.

Corpul inelului porneste la aproximativ 6 milioane de kilometri de Saturn si se extinde in afara inca 12 milioane de kilometri. Nu a putut fi gasit pana acum deoarece oamenii de stiinta aveau nevoie de un telescop cu infrarosu pentru a-l vedea. Whitney Clavin, purtattorul de cuvant al Jet Propulsion Laboratory (JPL) al NASA, spune ca acest disc este extrem de difuz si nu reflecta o lumina indeajuns de puternica pentru a fi vizibila.

Cu toate acestea, Spitzer a fost capabil sa o detecteze. Inainte de aceasta descoperire, se stia despre Saturn ca are sapte inele principale, cu denumiri de la A la E, si cateva inele mai estompate, care nu au primit nume. "Subtila" formatiune de materie inghetata si particule de praf cosmic este localizata in cea mai indepartata zona a sistemului saturnian – ce cuprinde planeta Saturn si cele 61 de luni ale acestuia. Orbita ii este inclinata la "27 de grade de principalul disc al planetei", potrivit declaratiilor lui Clavin.

Cu toate ca praful cosmic al uriasului inel are o temperatura extrem de redusa – minus 193 grade Celsius – "lumineaza cu o radiatie termala". Este pentru prima oara cand cineva se uita in acea directie printr-un telescop dotat cu infrarosu. Aceasta noua descoperire ar putea ajuta si la rezolvarea misterului ce inconjoara satelitul Iapedus, care are o latura luminoasa si cealalta foarte intunecata. Superinelul confirma faptul ca savantii aveau dreptate afirmand ca exista o legatura intre "materialul intunecat" de pe Iapetus si luna exterioara lui Saturn, Phoebe.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri