Romania este gata sa-si asume politic deciziile de reducere substantiala a emisiilor de gaze cu efect de sera, care s-ar putea lua la reuniunea de la Copenhaga, sustine Sulfina Barbu, presedintele Comisiei de Administratie din Camera Deputatilor. Ca fost ministru al Mediului, Sulfina Barbu atrage atentia ca aceasta sustinere este conditionata de atitudinea celorlalte state, in special cele puternic poluante, de a implementa masuri de reducere a carbonului.
Sulfina Barbu considera ca toate angajamentele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera, pe care Romania, impreuna cu UE, le-ar putea lua la reuniunea de la Copenhaga, ar trebui sa se regaseasca si la celelalte state semnatare ale documentului.
Romania sprijina pozitia UE referitoare la reducerea emisiilor pe care o sustine in cadrul reuniunii de la Copenhaga. "UE si-a luat angajamentul de a lua masuri de reducere a emisiilor astfel incat cresterea temperaturii sa fie de maxim 2 grade Celsius", a spus Sulfina Barbu. "Schema de reducere a emisiilor pusa in practica de UE ar trebui sa se regaseasca si la alte state, precum SUA, China si India", a precizat oficialul roman.
"Scaderea emisiilor sa fie la fel pentru toti", a subliniat Sulfina Barbu, care a atras atentia ca Romania sprijina extinderea pietei globale a carbonului daca si celelalte state isi asuma politicile de mediu in domeniu. "In concluzie, toate statele semnatare ale documentului trebuie sa-si asume reducerea emisiilor, precum si mecanismele care contribuie la atingerea tintelor de mediu", a spus Sulfina Barbu, care participa la reuniunea de la Copenhaga.
Batalie mondiala
Zilele acestea, in Capitala Danemarcei, s-au reunit reprezentantii a peste 100 de state pentru a pune la punct un nou acord referitor la reducerile de emisii de gaze cu efect de sera, care sa continue politica instituita prin Protocolul de la Kyoto. Marea batalie se da ca si cei mai mari poluatori din lume, SUA, China si India, sa adere la politicile de reducere a emisiilor, concomitent cu asumarea poluarii istorice, ceea ce s-ar solda cu investitii de mediu in statele sarace si in curs de dezvoltare.
Decizia unilaterala a UE este de a reduce emisiile de gaze cu 20% pana in 2020 comparativ cu 2005, cu posibilitatea de a ajunge la o reducere de 30%, daca si celelalte state semnatare ale protocolului ratifica aceasta decizie. Responsabili de rang inalt din intreaga lume considera ca la aceasta reuniune nu se va ajunge la un acord politic, dar se preconizeaza ca documentul sa fie finalizat anul viitor.