Ziua: Pamantul, condamnat sa se trasforme intr-o "lume a apelor": Parti intregi din Londra, New York, Sidney sau Tokyo risca sa ajunga sub ape

Chiar daca emisiile de gaze cu efect de sera ar fi stopate incepand de maine, nivelul marilor si oceanelor va continua sa creasca in mod alarmant, iar acest lucru se va petrece mult mai repede decat au crezut cei mai multi dintre noi.

Parti intregi din orase precum Londra, New York, Sidney si Tokyo risca sa ajunga sub apa, daca nu cumva vor fi salvate rapid de niste inovatii ingineresti de amploare. In scurta vreme, Pamantul se va transforma intr-o "lume a apelor", incepand sa semene tot mai mult cu cea descrisa in filmul "Waterworld" cu Kevin Kostner, relateaza "The Telegraph" in editia electronica.

Desi, potrivit datelor oficiale furnizate de Grupul interguvernamental de experti in evolutia climei (IPCC), este de asteptat ca nivelul oceanelor sa creasca pana in 2100 cu doar 20-60 de centimetri, tot mai multi specialisti sunt de parere ca situatia va fi, in realitate, mult mai grava decat atat. In unele regiuni, nivelul apei ar putea creste chiar si cu doi metri sau mai mult.
 
In plus, oricare ar fi situatia, pentru multe insule, dar si pentru anumite regiuni din Olanda, Florida si Bangladesh, chiar si o crestere redusa a nivelului apei s-ar dovedi catastrofala. Dupa cum arata calculele intreprinse de climatologul german Stefan Rahmstorf, emisiile de gaz cu efect de sera au crescut mai repede decat estimase IPCC in cele mai pesimiste scenarii inchipuite de grupul interguvernamental.

"Cred ca acum, cei mai multi dintre expertii in domeniu sunt de acord cu mine cu prognozele IPCC sunt mult prea optimiste", a declarat Rahmstorf. Expertul Eric Rignot de la Universitatea din California a atentionat, la randul sau, in cadrul unui raport publicat recent in revista "New Scientist", ca atunci "cand vorbim de cresterea nivelului apei cu unul sau doi metri pana in 2100, nu trebuie sa uitam ca el va continua sa creasca si dupa aceasta data", noteaza "The Telegraph".

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri