Oamenii de stiinta au descoperit o noua specie de paianjeni gigantici, care sunt atat de mari incat, desi prefera insectele, pot manca pana si pasarile, liliecii sau soparlele care au avut ghinionul sa se prinda in panza lor.
Numita Nephila Komaci, specia care poate depasi 10 centimetri in diametru, traieste in Madagascar si Africa si a fost descoperita de Matjaz Kuntnerde la Academia Slovaca de Stiinte si Arte si de Jonathan Coddington, de la Muzeul National de Istorie Naturala Smithsonian din Washington, relateaza "The Telegraph" in editia electronica de miercuri.
Desi nu este otravitor pentru oameni, paianjenul gigantic le poate lasa totusi urme serioase de muscaturi, au declarat cerecetatorii care au descoperit noua specie. Ca in cazul multor altor tipuri de paianjen, femela este cea care atinge dimensiuni uriase, in timp ce masculii sunt de aproximativ cinci ori mai mici decat acestea. Paianjenii Nephila sunt renumiti atat pentru propria lor marime, cat si pentru aceea a panzelor tesute de ei, care poate atinge adesea un metru in diametru.
"Ca cei mai mai multi paianjeni, ei mananca tot ce pot prinde. Probabil ca prefera insectele mari, dar vor manca ceea ce vor reusi sa obtina. Panzele sunt suficient de puternice pentru a prinde si pasari de mici dimensiuni, lilieci sau soparle. Panza reprezinta un avantaj tactic major, si nu este ceva neobisnuit ca Nephila sa ucida organisme de cateva ori mai mari decat ei", a declarat Coddington.